SPAS U ZADNJI ČAS

Kako oživjeti biljke na koje ste zaboravili

14.05.2016 u 08:28

Bionic
Reading

Ukoliko ste primijetili da vam je neka od biljaka kod kuće preko noći uvenula, ima žuto lišće ili su je napali sitni nametnici, probajte je spasiti uz ove savjete prije nego što je bacite

Presađivanje

Botaničar Ashton Ritchie iz tvrtke Scotts Miracle-Gro čitateljima Good Housekeepinga preporučuje da uvelu i uništenu biljku presele u novu, svježu zemlju. Nadalje, da bi se oporavila, potrebno joj je više minerala i hranjivih sastojaka koje će povući iz zemlje pa uzmite malo veću posudu od one u kojoj je bila do sada kako bi mogla raširiti korijenje. Svaka biljka crpi hranu iz zemlje i zato je presađivanje važno, čak i kada je u dobrom stanju.

Hranite je

Dodavanje gnojiva za bujniji rast poželjno je i inače, a ako je biljka u lošem stanju, morat ćete joj posvetiti malo više pažnje od pukog zalijevanja. Nakon što ste je presadili pustite je nekoliko dana da vidite kako će reagirati, a ako se čini da se primila i učvrstila korijenje, prihranite je kvalitetnim gnojivom. Držite se uputa jer inače možete napraviti više štete nego koristi. Inače, biljke treba prihranjivati kada su najbujnije i najviše cvatu kako bi imale dovoljno hrane za rast i općenito je pravilo da se prihrana dodaje jednom tjedno.

Oprezno sa suncem

Malo koja biljka može bez sunčeve svjetlosti, ali samo nekim sortama odgovara pozicija direktno na suncu. Budući da je oštećena, biljka koju želite spasiti ne mora biti na direktnom suncu cijelo vrijeme, čak i ako spada među one kojima to odgovara. Radije je malo poštedite dok ne dođe sebi jer je osjetljiva.

Zalijevanje

Jedna od najčešćih pogrešaka zbog kojih biljke propadaju je krivi način zalijevanja. Za svaku biljku treba točno znati voli li više ili manje vode i koji su znakovi ako griješite, poput žutih listova za neke sorte. Nakon što ste se raspitali kako njegovati biljku koju spašavate svakako napravite drenažu da višak vode može slobodno oteći.

Nametnici

Nepozvani gosti poput raznih nametnika razboljet će svaku biljku. Ipak, možete je spasiti posebnim sredstvima koja se kupuju u specijaliziranim trgovinama, a ponekad pomaže nježno pranje vodom i sapunicom.

Kratkoročni staklenik

Prilikom oporavka biljaka koje vole vlagu može vam pomoći kratkoročni staklenik, barem dok se ne oporave. Ne morate ništa kupovati, već primijenite trik kao pri čuvanju biljaka od smrzavanja tijekom zime. Prekrijte ih plastičnom vrećicom i malo povežite kod dna. Najbolje je da bude prozirna kako biste vidjeli napredak i promjene.