POGREŠKE KOD UREĐENJA

Ako pretjerate s ovim vaš će dom djelovati neuredno

11.05.2016 u 07:04

  • +3

Uređenje doma

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Bionic
Reading

U želji da dom bude funkcionalan, ali i privlačan oku, često se znamo zaigrati pa pretjerati i stvoriti dojam neurednog prostora

Dizajneri interijera uvijek imaju pokoji savjet za ono što možete učiniti sami, posebno ako to ne iziskuje veće radove prilikom uređenja, a ove pogreške ističu kao one koje će učiniti da prostor djeluje neuredno.

Jastuci

Kao najisplativiji i najbrži način da osvježite dnevni boravak uvijek se spominju ukrasni jastuci i to je istina jer nove jastučnice možete kupiti po vrlo povoljnim cijenama. Ipak, ukrasni jastuci kriju zamku, posebno u manjim prostorima i na manjim sjedećim garniturama. Stavite li ih previše u želji da moderno kombinirate boje, teksture i oblike, stvorit ćete dojam neurednog prostora. Dizajneri interijera radije preporučuju po dva komada na svakoj strani garniture u različitim bojama i veličini kako bi se isticali, a ne zagušili prostor.

Preslatke sitnice u kuhinji

Simpatičan čajnik, soljenka u nekom kul obliku, nekoliko kuharica i još pokoja sitnica poput aparata koje uopće ne koristite dovoljni su da stvore zbrku u kuhinji. Osim toga, sve te nepotrebno izložene stvari treba i čistiti pa maknite sve što vam ne treba i ostavite tek pokoji komad, onaj koji je važan.

Uspomene

Okviri za slike, razne figure s putovanja, slike koje ste privremeno naslonili na zid dok im ne nađete idealan kutak i svi ostali detalji koji vam nešto znače neće se istaknuti ako ih ne proberete. Sve zajedno može odavati dojam neuredne prostorije, a promatraču neće zapeti za oko zbog nakićenosti. Pribjegnite starom triku da izložite nešto, a ostalo spremite pa za godinu dana ili kraće napravite rotaciju. Bit će zanimljivije i ukućanima i gostima, a kao i u kuhinji, sve zajedno znači manje čišćenja i više slobodnog vremena.



Lebdeće police

Posljednjih godina takozvane lebdeće police, bez vidljivih nosača, pronašle su mjesto u svakom modernije uređenom domu, ali mnogi su zaboravili to da ipak treba imati mjeru bez obzira što lijepo izgledaju. Koliko god su idealno spremište za mnogobrojne sitnice i koliko god da ste sve lijepo posložili, natrpanost se ne može izbjeći ako ste instalirali nekoliko redova. Možete se malo bolje organizirati i staviti kutije na njih, a budući da ih ima u svakakvim bojama i od raznih materijala, zadovoljit će estetiku i riješiti problem spremanja sitnica.

Knjige

Čest problem s kojim se svi susrećemo taj je da nemamo mjesta za knjige, a naravno da je šteta bacati omiljena ili korisna štiva. U nedostatku polica knjige svugdje pronalaze svoje mjesto, od sakrivenih kutija pa do slaganja na pod. I opet, sve se to promatraču prije može učiniti neurednim, nego simpatično bohemskim.