DAN EUROPE

Brojni poznati podržali Europski biciklistički izazov

08.05.2016 u 16:06

  • +20

Europski biciklistički izazov

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Bionic
Reading

Zagrebački Europski trg postao je ove subote Europa u malom! Na EU pikniku kojim je Europska komisija obilježila Dan Europe i u povodu kojeg je 21 veleposlanstvo EU zemalja pripremilo delikatesne sendviče s autohtonim sastojcima za građane, održane su i filmske projekcije koje prikazuju svu ljepotu i bogatstvo europskih zemalja

Davor Meštrović, Ivana Mišerić, Iva Šulentić, Junior Fernandes, Branka Krstulović, Ivan Vukušić i brojne druge osobe iz javnog života podržali su Europski biciklistički izazov na jučerašnjoj proslavi Dana Europe održanoj na Europskom trgu. Vaterpolist Dubravko Šimenc biciklirao je s brojnim Zagrepčankama i Zagrepčanima srcem Zagreba u sklopu Orange Bike Ridea, dok se na EU pikniku moglo kušati gastronomske specijalitete spravljene u režiji 21 veleposlanstva. Ovogodišnju proslavu Dana EU koja se održava pod okriljem Europskog biciklističkog izazova, posjetio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Posebna je poslastica cjelodnevne manifestacije bio večernji koncert Soulfingersa s gostom Markom Toljom.

Energičan i dinamičan nastup ovog poznatog dvojca 'začinio' je poseban gost Marko Tolja, koji je izveo nekoliko skladbi Soulfingersa. Na pozornici je, uz njih, uvertirno i u pop-rock žanru nastupio i Kutinski glazbeni sindikat. Europski trg jučer je posjetilo mnoštvo građana i uživalo u bogatom zabavnom programu. Na predvečernjem biciklističkom panelu Meet Me In Orange u organizaciji TEDxZagreb tima sudionici su razgovarali o mnogobrojnim prednostima svakodnevnog bicikliranja gradom te su zanimljivim dosjetkama inspirirali naše sugrađane na korištenje bicikala po uzoru na najbiciklističkiju zemlju Nizozemsku. U biciklističkom 'duhu' građanima su prezentirani poštanski, policijski te bicikli Zagrebačkog holdinga, podružnice Čistoća. Osobito je atraktivno izgledao nastup igrača na Polo Bikeu.


Ovogodišnja proslava Dana Europe u znaku je Europskog biciklističkog izazova koji je pokrenuo grad Bologna kao projekt natjecanja europskih gradova u poticanju građana na što češće korištenje bicikala u vožnji gradom. 'Vožnja biciklom znači boljitak i za zdravlje naših građana, ali i rezultira čišćim Zagrebom, kakvom težimo svi koji ga volimo', poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvavši sve građanke i građane Zagreba da 'voze za Zagreb'. Pod pokroviteljstvom Kraljevine Nizozemske i okriljem projekta Cycling Festival Europe, kojim se nastoji pokazati koliko je vožnja biciklom zabavna, učinkovita i zdrava, održan je i Orange Bike Ride. Točno u podne mnogobrojni su sudionici, predvođeni veleposlanicom Kraljevine Nizozemske E. Ellen Berends, krenuli u bicikliranje srcem Zagreba.

Europskom biciklističkom izazovu podršku su dale i brojne poznate osobe – Danijela Trbović, Junior Fernandes, Ivan Vukušić, Kristina Krepela, Davor Meštrović, Ivana Mišerić, Iva Šulentić, Ivan Dečak, Đurđica Vorkapić, Ana Radišić, Ivana Ergić te pozvale građane da se uključe u projekt - od 1. do 31. svibnja skinu aplikaciju Cycling365 i voze za Zagreb u Europskom biciklističkom izazovu skupljajući kilometre za pobjedu! Na Orange Bike Rideu biciklirala je i ekipa časopisa Story predvođena vaterpolistom Dubravkom Šimencom, skupljajući kilometre za Zagreb i ‘braneći boje’ ovog vodećeg celebrity magazina. 'Velika nam je čast biti dio ovog projekta posvećenom mobiliziranju javnosti na vožnju biciklom, ali i senzibiliziranju na to da moramo biti odgovorni prema prostoru u kojem živimo te prirodi općenito. Ovom prilikom htjela bih se zahvaliti brojnim poznatim osobama koje su prepoznale i podržale naš projekt te zajedno s nama danas vozile za Zagreb', poručila je Ivona Čulo, generalna direktorica izdavačke kuće Adria Medija Zagreb koja je s Gradom Zagrebom, Veleposlanstvom Kraljevine Nizozemske i predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj organizirala ovo cjelodnevno događanje, čije će se finale i proglašenje pobjednika izazova održati 11. lipnja na Story Festu na zagrebačkom Cvjetnom trgu! Aplikacija Cycling365 može se preuzeti na web stranici http://www.cyclingchallenge.eu besplatno za sve smartphone platforme.