RAVNO IZ MILANA

Ovo su najveći trendovi u uređenju doma

25.04.2016 u 08:30

  • +26

Salon namještaja u Milanu 2016.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Salone del Mobile, najprestižniji sajam namještaja i opreme za uređenje interijera, i ove godine otvorio je svoja vrata u Milanu

Ove godine predstavljeni su noviteti u opremanju dnevnih boravaka, blagovaonica, spavaćih soba, dječjih soba, ali i kuhinja te kuhinjske tehnologije i kupaonica čije novitete možemo u Milanu vidjeti svake druge godine te vanjskog namještaja. Salone Satelite je, kao i svake godine, pokazao radove mladih, talentiranih dizajnera iz cijeloga svijeta.

'Kada govorimo o trendovima, najvažnije je da je nostalgija za prošlim vremenima i dalje izražena. Retro dizajn iz perioda 1960-ih do 80-ih godina je i dalje dominantan. Industrijski stil u manje ili više profinjenim varijantama te etno stil su također prisutni', kaže Izabela Galović Ninić, dipl. ing.arh. s Interijera.net.

Boje, uzorci, materijali…

Od boja su najprisutnije ružičasta, plava, zelena, žuta i crvena, a kombiniraju se s baznim bojama poput sive u svim nijansama te zagasito smeđim, crnim ili toplo-bijelim. Boja zelene trave ili petrolej plava su česte u retro kombinacijama. Od uzorka su najprisutniji karirani, pepito, prugasti i špricani, ali u retro verzijama. Međusobno se kombiniraju, stvarajući izrazito zanimljive ugođaje. Bakar, mesing i aluminij koriste se u svim mogućim kombinacijama, stvarajući diskretno smjer prema retru ili industrijskom stilu. Staklo je prisutno u svim bojama, uključujući i prozirno, ali je sve češća upotreba i armiranog te reljefnog stakla, od industrijskih do vrlo profinjenih elemenata. Mat efekt je i dalje u trendu, a visokog sjaja gotovo da i nema. Obloge koje imitiraju beton, cement ili kamen su i dalje prisutne, a osobito u kuhinjama i kupaonicama. Zidne tapete su vrlo popularne ove godine, ali je važno naglasiti da su na njima makro asimetrični detalji pa se gubi onaj klasični dojam tapete na zidu.

Drvo kao materijal je obavezan u svim prostorima, bilo kao podna obloga u grubom, rustikalnom izdanju ili kao detalj namještaja. Kombinira se sa svim materijalima, a idealna dopuna mu je zelenilo, koje je i dalje obavezan element svakog prostora. Trendovski detalj koji se ne zaobilazi je vaza s cvijećem.

Centar svakog doma

Dnevni boravak je vrlo ugodan, jer zaobljene retro linije u kombinaciji s drvetom daju topao ugođaj. Sjedeće garniture više nisu tako masivne kao prije jer su postavljene na tanke nogice koje im daju vertikalni naglasak i eleganciju. Foteljica koja je oblikovno različita je i dalje obavezna, bilo kao sastavni dio kompozicije ili kao detalj u prostoru. Klub stolići su kombinacija oblika i materijala koji tvore estetsku cjelinu, a povezani su s materijalima i bojama u prostoru. Različitih su geometrijskih oblika i obavezno postavljen na tanke nogice. Komode za tv su vizualno jednostavne, s izrazitim horizontalnim naglaskom, ali je bogatstvo detalja i kombinacija materijala ono što im daje ljepotu. Tepisi su s etno uzorcima, geometrijom ili apstraktnim uzorcima, ali je završni dojam i dalje izblijeđen i istrošen.

'Poličari su i dalje obavezan element, kombiniraju se različiti materijali, dimenzije otvora te otvorene i zatvorene zone s rasvjetom', naglašava Galović Ninić.

Blagovaonica

U blagovaonicama dominira stol. Duge, izrazito tanke ploče od kamena, drveta, stakla ili kompozitnih materijala obogaćene su nogicama koje su vrlo elegantne i kreativne. Osim što stolice trebaju biti raznobojne, mogu se kombinirati i različiti dizajni stolica. Gubi se pravilo da dimenzija stola mora odgovarati broju stolica. Sad su dugi stolovi opremljeni s 4 ili 6 stolica koje su postavljene asimetrično u odnosu na stol. Čak ni pozicija lustera, koji je obavezan element blagovaonice više ne mora biti centralno postavljen u odnosu na stol.

Utočište nakon napornog radnog dana

Spavaće sobe su postale vrlo ležerne, a ono što im daje takav dojam su kreveti postavljeni na tanke nogice i noćni ormarići koji su vizualno različiti i dinamični u svom izgledu. Uzglavlje kreveta je nisko, vizualno zaobljeno, ali često i asimetrično. Garderobni ormari su potpuno smireni, gotovo nevidljivi, jer nema dinamičnih kombinacija niti boja koji bi im dali izražaj. I ovdje je prisutna asimetrija u rasvjeti.

Kutak za najmlađe

Dječje sobe mogu biti u retro, industrijskom ili etno stilu, ali su često i tematske ili kreativne na svoj osebujan način. Ovo je područje u kome je dozvoljena maksimalna sloboda.

Mirisi i okusi hrane

Kuhinje uvijek izazivaju veliku pažnju na sajmu, ali potpuno zasluženo. Dizajn, materijali, igra boja i sveukupan dojam je odličan. Viseći elementi su izrazito dinamični u kompoziciji. Kombiniraju se otvoreni i zatvoreni elementi sa staklenima ili poluotvorenima, a igra visinama je obavezna. Bazni elementi su jednostavniji, a otok je obavezan element kuhinje. U kuhinjama je industrijski stil prisutniji nego u ostalim prostorima i on varira od grubih varijanti do vrlo profinjenih.

Kuhinje su bogato opremljene uređajima, koji uvelike olakšavaju pripremu hrane. Indukcijske ploče mogu biti integrirane u radnu površinu pa zona kuhanja vizualno nestaje, pećnice s kamerama koriste aplikacije koje daju sliku i faze pečenja. Eliminacija mirisa je maksimalna. Najmoderniji hladnjaci čuvaju svježinu hrane i do 4 puta duže u odnosu na standardne. Sve je usmjereno ka maksimalnoj uštedi energije.

Kupaonica

Kupaonice su profinjene i elegantne, često u retro stilu. Ogledala postaju vrlo raznolika, kao i element namještaja. Maksimalno je razveden, bogat u kombinaciji materijala i izvedbi. Ovaj mali prostor postaje ugodna oaza za opuštanje i održavanje higijene. Rasvjeta je vrlo važan element - visilice su obavezne, kao i zelenilo i dekorativni detalji koji ovom prostoru daju ugođaj dnevnog boravka.