IDEJNO RJEŠENJE

Povežite funkcionalnost i estetiku

Bionic
Reading

Pri uređenju doma koristite funkcionalno sporedne prostore, kako bi se stvorila što veća površina za kvalitetno i atraktivno uređenje dnevne zone

Mi smo šesteročlana obitelj i željeli bismo preurediti zonu predprostora, blagovaonice i dnevnog boravka. Imamo pianino koji bismo svakako zadržali te bismo stavili kamin u zonu predprostora, umjesto kalijeve peći, te police za knjige (ispod stepeništa).

U prostoru ima puno svjetla, a pogled je na zelenu okućnicu. Željeli bismo da TV zadrži postojeću poziciju. Također bismo željeli staviti na pod bambusov parket.

Unaprijed hvala!

Odgovor arhitektice:

Vaš dnevni trakt ima odlične predispozicije za kvalitetno rješenje interijera. Podest predprostora je izlomljen pa predlažemo da ga izravnate sa zonom stepenica, kako bi se i taj prostor kvalitetno iskoristio.

Prostor ispod stepeništa je predviđen za smještaj kosog ugradbenog ormara s čistim i jednostavnim frontama, kako bi se doimao neutralno u prostoru, a naglasak je na zidu s kaminom i zidu s klavirom koji je uokviren otvorenim policama (mogu biti i zatvorene staklom) koje su u funkciji biblioteke. Na taj se način bolje koristi prostor, jer zona ispod stubišta omogućuje dodatni smještaj stvari, a i sama biblioteka je puno izražajnija u prostoru.

U zoni kamina su predviđene tri foteljice te ovalni stol i tepih koji prati boje tamnog kamena na kaminu, tj. sadrži barem jednu boju iz njegove palete (može biti kombinacija smeđe i krem boje). Fasada kamina je predviđena u deko-kamenu, koji će zbog velikih otvora stvoriti dodatni dojam 'uvlačenja' prirode u dnevnu zonu.

Pozicija TV uređaja je mali nedostatak ovog prostora, jer su okno kamina i sam TV dosta blizu pa estetski smetaju jedan drugom (dva dominantna oblika preblizu jedan drugom). Kako bi se ovaj nedostatak riješio, idealno je komodu za TV riješiti kao produžetak plohe kamina s jednakom kamenom pločom i bazom od eko-kamena u kojoj mogu biti ostavljena dva otvora za uređaje. Cilj je da cijela ova zona djeluje kao jedna kompozicijska cjelina.

U dnevnom boravku su predviđeni trosjed i dvosjed s kvadratičnim ili pravokutnim stolom. On može biti kombinacija stakla i drveta, kako bi se naglasila transparentnost i prozračnost ovog prostora. Uz trosjed su predviđene dvije komode s dodatkom zidnih elemenata koji su ostakljeni (za smještaj ukrasa) te zelenilo. Na zidu je predviđena jedna veća ili dvije manje slike.

U blagovaonici je predviđen stol za osam osoba, drveni ili u kombinaciji drveta i stakla, punih i praznih elemenata te stolice od drveta. Komoda na zidu služi za smještaj dekorativnih elemenata i kombinacija je drveta i stakla. Elementi namještaja su minimalistički, a drvo je svijetlo, zbog tamnih stropova. Bambusov parket je također u najsvjetlijoj nijansi, kao kontrast stropu. Uz efekte rasvjete i zelenilo vaša će dnevna zona pružiti potpunu komociju svim ukućanima.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.