KAKO GA VIDI AMERIKANAC

Yahoo Travel: Zagreb je savršen grad s mnoštvom kafića

08.02.2016 u 10:10

Bionic
Reading

Američki putopisac Joey Baines posjetio je Zagreb, a svoje viđenje glavnog grada Hrvatske i njegovih stanovnika podijelio je s čitateljima američke stranice Yahoo! Travel

Prema riječima američkog putopisca, Zagreb je savršen grad s mnoštvo kafića i ljudi izrazito dobrog izgleda, 'poput nekih robota iz budućnosti'. Baines se dotaknuo i neumornog rada Zagreba u postizanju sličnosti sa zapadnjačkim susjedima koji uključuje krcanje javnih trgova svjetskim lancima hrane i odjeće poput KFC-a i H&M-a. Prema Bainesovom zapažanju, Zagreb je nakon pauze od komunizma postao miran grad, no tragovi iz prošlosti još uvijek su nadohvat ruke njegovim posjetiteljima.

Govoreći o 'tragovima iz prošlosti', Baines se uglavnom referira na arhitekturu, odnosno stambene blokove iz komunističkog doba.

Posjet glavnom gradu Hrvatske započeo je u vrijeme vikenda, istaknuvši što biste trebali posjetiti upravo u tom periodu. Ako ogladnite tijekom lutanja zagrebačkim ulicama, Baines preporučuje posjet pekari Dubravica, prema njegovim riječima najboljoj pekari u gradu.

Ako želite sjesti na kavu, sugerira da to učinite u kultnom kafiću Charlie smještenom u Gajevoj ulici.

'Trenutni vođe na vlasti, bivši čelnici i novinari, u neformalnom druženju s prijateljima, svakog vikenda posjećuju kafić kako bi razmotrili stanje države, ogovarali ili predvidjeli što čeka Hrvatsku u narednim vremenima. Charlie je zaista klasičan kafić koji nikako ne biste trebali zaobići', riječi su ovog američkog putopisca.

Od muzeja, Baines čitateljima preporučuje Muzej torture smješten u Radićevoj ulici. Iako prema njegovim riječima ovakav tip muzeja možete vidjeti i u drugim europskim gradovima, zagrebački je smješten u samom centru i može vam poslužiti kao podsjetnik na brutalne religijske i političke progone koji su nekoć obilježavali Hrvatsku.

Osim toga, Baines predlaže da na putu do Muzeja prekinutih veza svratite do Kamenitih vrata koja će vas dovesti do Gornjeg grada, kao i jedinstvenog muzeja što će vas oduševiti fascinantnim, srceparajućim i smiješnim muzejskim izlošcima.

Kao bonus posjetu Muzeju prekinutih veza Baines ističe prekrasan pogled na grad koji ćete u potpunosti doživjeti popnete li se na vrh Kule Lotrščak.

Od gastronomske ponude, između ostalog izdvaja ponudu restorana Luna Rossa u Preradovićevoj ulici i Vinodola u Teslinoj.

Za isprobavanje zagrebačkog noćnog života Baines predlaže klub Pepermint smješten u Ilici. Prema njegovim riječima, s obzirom na to da uži zagrebački centar vrvi kafićima i klubovima, ne može vam se dogoditi loša odluka u izboru toga gdje dočekati sitne jutarnje sate.

Viđenje Zagreba kroz oči američkog putopisca možete u cijelosti pročitati ovdje