KUĆA ZA OPUŠTANJE

Prodaje se tropski raj koji je izgradio David Bowie

05.02.2016 u 15:25

  • +7

Kuća Davida Bowiea

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Tropski raj na otoku Mustique sagrađen je specijalno za Davida Bowieja prije 26 godina, a trenutačno se prodaje za vrtoglavih 30 milijuna dolara

Imanje Mandalay jedno je od najljepših na Mustiqueu, a Bowie ga je 1995. prodao milijunašu, izdavaču Felixu Dennisu koji je lani preminuo pa se kuća ponovo našla na tržištu.

Prostrana kuća s pet spavaćih soba sagrađena je u balineškom stilu, okružena koi jezerima, stazama i bazenima te potpuno opremljenom pozornicom za koncerte.

Mustique je odabrao sasvim slučajno: 'Iskreno, bilo je to krajnje čudno. Otišao sam tamo kako bih proveo nekoliko dana s Mickom Jaggerom i Jerry Hall u njihovoj kući i dok sam čekao brod odlučio sam malo se provozati po Karibima, a to se nikad nije dogodilo jer se dogodio neki kvar s brodom, otpao je propeler ili slično, pa sam ostao zarobljen. Stoga sam otišao u šetnju jedan dan jer nisam imao ništa pametnije raditi i naišao sam na netaknuti dio zemlje koji je bio odmah do zemljišta Arnea Hasselqvista. Ideja se sama pojavila, malo smo razgovarali o tome i pomislio sam - zašto ne?', rekao je Bowie u davnom razgovoru za Architectural Digest.

Švedski arhitekt Arne Hasselqvist odlučio je dio zemljišta prodati Bowieju koji je od njega tražio da mu projektira kuću. Pritom je inzistirao da što manje sliči ostalim kućama na Karibima te da mu inspiracija budu one u Indoneziji, u čiju je kulturu Bowie bio zaljubljen. Svojedobno je priznao kako je kuća toliko opuštajuća da mu je tijekom boravka na Mustiqueu bilo teško raditi: 'To je tako opuštajuće mjesto da uopće nemam motivaciju pisati kad sam tamo', rekao je Bowie.