PROKUŠANI TRIKOVI

Dom lako možete osvježiti i bez ulaganja, a evo kako

03.02.2016 u 07:08

Bionic
Reading

Poznati dizajner interijera Nate Berkus rado je viđen gost u domovima slavnih, a omiljen je jer ima jednostavne savjete o uređenju koje većinom lako možemo primijeniti

Da za osvježenje doma ne treba nužno kupiti novi komad namještaja ili dekor, jedan je od najvažnijih savjeta Natea Berkusa, a jedna od dražih opcija je preurediti simpatične komade koje povoljno nabavlja na sajmovima i u trgovinama rabljenom robom. Ovo su samo neke od njegovih ideja za to kako osvježiti dom bez ulaganja.

Razmjestite namještaj

Jedan od jednostavnih načina jest da razmjestite postojeći namještaj. Zamjenom pozicija osvježit ćete prostor, a i dobiti koju ideju za neko buduće uređenje. Do tada će prostorija dobiti neki novi protok energije.

Izbjegavajte trendove

Kupite li neki trendi komad namještaja nakon što ste ga uočili u magazinu jer prelijepo izgleda, a niste razmislili o tome kako će se uklopiti u vaš dom, napravit ćete tipičnu pogrešku. Nate Berkus zato se nikada ne oslanja na trendove. Radije bira stvari koje mu se osobno sviđaju, imaju neku priču i zna da će lijepo nadopuniti ostatak dizajna. Nema potrebe stvarati sliku iz magazina, ona je tamo da proda namještaj, a vi u stanu trebate imati svoju priču.

Ne forsirajte uređenje

Ako baš nemate gole zidove pa morate pod hitno urediti baš ono osnovno, nemojte se žuriti. Doći će trenutak kada ćete se osjećati inspirativno i dobiti odlične ideje.

Šopingirajte kod kuće

Probajte eksperimentirati pa vidjeti pristaje li primjerice lampa iz dnevnog boravka u spavaćoj sobi. Ako ste nešto kupili primjerice za hodnik, ne znači da neće jednako odgovarati u dnevnom boravku. Uz nekoliko kombinacija i malo mašte, svakojake sitnice lako se mogu iskoristiti na više načina. Stolić iz dnevnog boravaka također može postati noćni ormarić, a stolica viška iz blagovaonice imati funkcionalno i dekorativno mjesto u hodniku, spavaćoj sobi ili čak kupaonici. A najmanji je problem premjestiti dekorativne jastuke, okvire, svijećnjake ili umjetnine.

Ne zaboravite zelenilo

Biljke će svaku prostoriju učiniti življom i povezati s vanjskim prostorom. Uz malo istraživanja lako ćete pronaći one koje ne zahtijevaju previše brige ukoliko nemate vremena, a ako imate veći prostor na raspolaganju, svakako je lijepo imati veliku, raskošnu biljku koja će dati svježinu i živost.

Što vam ne treba, šaljite dalje

S vremenom će vam određeni komadi ili sitnice jednostavno dosaditi. One u boljem stanju probajte probati preko oglasnika jer će nekome primjerice odlično doći za vikendicu, a vi ćete nadopuniti budžet za novi komad. Također, uvijek možete nešto pokloniti ili donirati, a to je lijep osjećaj.