BOJE I DIZAJN

Uređujete dom? Ove će vas tkanine oduševiti!

30.01.2016 u 16:21

Bionic
Reading

I ove je godine sajam Heimtextil u Frankfurtu ponudio najnovije trendove u svijetu tkanina, boja i dizajna. Danas je više nego ikad prije izražena potreba za mirom, tišinom, ravnotežom, pa se okružujemo se stvarima koje nas opuštaju

U skladu s tim potrebama, slogan ovogodišnjeg sajma je bio 'welness 4.0' kojim se identificiraju četiri ključna trenda u svijetu tekstila. 'Sve je usmjereno prema boljoj kvaliteti života, većem osjećaju ugode i opuštanja', rekla je za Interijeri Net Izabela Galović Ninić, dipl. ing.arh. i objasnila četiri ključna trenda.

Zaštita - jednostavan dizajn, neopterećen detaljima.

Mogao bi se definirati kao domaći stil koji nudi fizičku i mentanu zaštitu, opuštanje i ugodu. Paleta boja za ovu smjernicu odražava koncepciju čistoće i lakoće. Dizajn zaštite možemo povezati sa pojmovima poput čistoće, lakoće, mekoće i udobnosti. To su zavjese ili zidne obloge u prirodnim predivima te svijetlim bojama prirode. Od materijala su prisutni vuna, flanel, pamuk, lan. Primjer ovog trenda su i drvene rolete, rolete s cvjetnim uzorcima ili geometrijskog dizajna sa različitim stupnjevima transparentnosti koje osiguravaju fleksibilne razine osvjetljenja u prostoriji i kontroliraju učinke svjetlosti i sjene.

Energiziranje - vrlo energična smjernica koja povezuje ljude i tehnologiju.

U ovom trendu svjetlost ima veliku ulogu, jer se koristi kao materijal za izradu nematerijalnih oblika. Paleta boja varira između slabih i jakih kontrasta.
'Ovaj trend obuhvaća inovativne materijale, fluorescentne tonove, blještavilo i kaleidoskopske uzorke. On pretvara domove u laboratorije budućnosti. Zavjese i tkanine pružaju dojmljive naglaske sa svojim teksturama i zasićenim bojama. 3d zidne obloge sa metalnim odsjajem su također dio ovog trenda. On koristi i simbole digitalnog svijeta, kombinira ručni rad, estetiku i tehnološke inovacije', objašnjava Izabela Galović.

Njega - održiva i ekološka vizija dobrobiti, gdje se povezuju prirodni materijali s dalekovidnim dizajnom.

Dominantne boje su zelena i zemljani tonovi. Ovaj trend je usmjeren na zaštitu i očuvanje prirode. Koristi eko materijale. Posteljine u prirodnim bojama i uzorcima, kukičane tkanine sa retro motivima i intenzivnim bojama, bijeli i prirodni tonovi sastavni su dio ovog trenda. Zidne obloge su od kamena, drveta ili sa biljnim motivima.

Obogaćenje - trend koji unosi modu u dizajn interijera i gdje bogatstvo i dekorativni elementi odražavaju našu kulturnu prošlost, a u isto vrijeme nas usmjeravaju prema budućnosti.

Zasićene boje, metalik naglasci i kultni uzorci utjelovljuju ovu fuziju utjecaja s Istoka i Zapada. Obogaćenje je trend za one koji vole dramatičan postavke, luksuz, dramu i bogatstvo u svojim domovima. Pune, zasićene boje, kao što su boja šljive i grimizna se kombiniraju sa metalnim naglascima zlata, mjedi i bronce. Tu ćemo naći elegantne, luksuzne tkanine i klasične ukrase od baršuna, svile i lana. Baršun se pojavljuje u dubokim, zasićenim bojama poput crvene, ljubičaste i azurno plave. „Jacquard“ tkanje sa sjajnim, svjetlucavim akcentima, uzbudljiv na dodir i impresivan za pogledati, ručni vez, klasične tkanine poput pamuka, lana, svile, izrađeni po najvišim standardima... Sve je dio ovog trenda.