NA ŠTO TREBATE PAZITI

Dom bez boja ne mora biti dosadan i sterilan

01.02.2016 u 08:38

Bionic
Reading

Osobe koje vole boje rado će ih nositi, ali i tako urediti svoj životni prostor. Minimalisti će pak jako teško pristati i na jednu crvenu prugu u dnevnom boravku, ali to ne znači da uređenje mora biti dosadno

Ako niste veliki ljubitelj jarkih boja, dom možete jako lijepo urediti odličnim kombinacijama u kojima vladaju neutralni tonovi.

Sve nijanse sive

Kako često pišu strani dizajneri interijera, s neutralnim tonovima ne možete pretjerati. Ne volite li čisto bijelu boju zidova jer je presterilna za vaš ukus, poigrajte se sivim nijansama. Isto možete napraviti s bež ili nekim drugim neutralnim tonovima i nema potrebe da stavljate tamne ili jarke boje ako vam se ne sviđaju.

Dodajte drveni namještaj i detalje

Moderno uređeni domovi često djeluju hladno, upravo zbog čistog dizajna i neutralnih boja. No i za taj problem postoji rješenje, posebno ako ste ljubitelj prirodnih materijala. Toplinu ćete postići komadima namještaja u drvetu, a ako imate veće radove, to mogu biti i grede na stropovima ili primjerice police koje će zauzeti cijeli zid.

Boje dodajte kroz detalje

Nema smisla forsirati trendi tapete s jarkim printom ako to nije u vašem stilu, ali zato će jedan razigrani jastuk ili umjetnina koja pršti bojama, dati sasvim dovoljno energije prostoriji i problem dosadnog dizajna je izbjegnut. Osim umjetnine i dekorativnih detalja, to može biti i kakva lijepa podna lampa ili sličan komad.

Upečatljivi kontrast

Ne volite li boje složite crno-bijeli svijet prepun primamljivog kontrasta. Budući da se radi o crnom i bijelom možete se poigrati najrazličitijim teksturama, pletenim ili prugastim komadima ili pak crnim staklom u rasvjeti koje će svemu dati glamurozni štih.

Teksture

Čim vrlo sličnim tonovima dodate različite teksture, prostor je življi. Dajte si oduška i u prostor slobodno dodajte različite komade od pletiva, kože, drveta, kamena ili pak krzna za hladne dane. Uz kožni trosjed stavite pleteni tabure, a ispod drvenog stolića prostrite fini vuneni tepih – i sve to u neutralnim nijansama. Jedan krasan cvijet u tegli ili lampa u boji koja se nadvila nad svime, zaokružit će cijelu priču.

Zelenilo

Kakvo god uređenje doma bilo, nije dobro bez zelenila. Za one koji se boje imati žive biljke u kući jer o njima ništa ne znaju, postoje jako zahvalne lončanice koje ne traže puno, a sukulenti su primjerice jako zanimljivog izgleda i savršeni za površine poput prozorskih klupčica ili stola.