Obitelj i dom IMA NEKA TAJNA VEZA

Bake više vole kćeri svojih sinova

  • Autor: tportal.hr
  • 28.10.2009 14:41:32
  • 28.10.2009 13:41:03

Bake su programirane na to da više vole unuke koje su im podarili sinovi, nego unuke koje su rodile njihove kćeri, tvrde znanstvenici

Istraživanje objavljeno u časopisu Proceedings of the Royal Society B pokazalo je da je bakina ljubav za unuke dijelom upisana u njihov DNA. Ljubav baka prema unucima pokušali su objasniti znanstvenici sa sveučilišta Cambridge koji su zaključili da bake dijele najviše gena s kćerima svojih sinova, a najmanje s muškim potomcima koje su im podarili sinovi.

Da bi to utvrdili, morali su proučiti zakone nasljeđivanja koliko je genetički slična žena s djecom svoje djece i saznali su da bake i unuci dijele ukupno četvrtinu gena. No geni kromosoma X se s generaciju na generaciju prenose drukčije, a zbog tih razlika neki unuci dijele više gena sa svojom bakom.

Žene na kćeri svojih sinova prenose oko 31 posto svojih gena, a na sinove svojih sinova tek 23 posto. Unuke i unuci koje im podare kćeri dijele 25 posto njihovih gena. Podaci za ovo istraživanje prikupljeni su iz dokumenta od 17. do 21. stoljeća i iz sedam društava iz svih krajeva svijeta. Znanstvenici su zaključili da dijete može slati signale prema kojima baka lakše shvate tko im je genetički bliskiji, a ti signali obično su miris tijela ili jednostavno fizička sličnost.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više