Obitelj i dom SLATKE ILI SABLASNE?

Mačke bez dlake novi hit

  • Autor: A.J.
  • 29.11.2008 7:24:52
  • 21.11.2008 12:29:13

Mačke sfinks nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Čudnog izgleda, a prema nekima, čak i ružne, sfinks mačke postale su popularni kućni ljubimac prvenstveno zato što prave vrlo malo nereda, ali i zbog specifične fine dlake, koja izaziva alergiju kod ljudi

Naime, iako izgleda kao da nema ni jedne dlake na tijelu, ova vrsta mačke, poznata i kao sfinga, zapravo ima dlaku koja je tako fina da se ni ne primjećuje.

S obzirom na svoj izgled, mogu se doimati neodoljivo ljupke, ali i pomalo zle, no istina je da je riječ o vrlo mirnoj vrsti mačaka, koja je prijateljski nastrojena, pa tako često traži ljudski dodir i maženje.

Iako izgledaju pomalo zastrašujuće, mačke sfinks su znatiželjne, zaigrane i inteligentne. Glava im je izdužena, imaju naglašenu bradu i visoke jagodice. Imaju velike ukošene oči i velike uši.

Zbog 'paperjastog' pokrova tijela, ove mačke osjetljive su na povećanu toplinu i hladnoću. Stoga ih se mora držati unutar kuće, a koža im zahtijeva redovitu njegu.

Sfinks mačaka ima u svim bojama, a imaju i upečatljive patch karakteristike kao i mačke s krznom.

Prvi sfinks rođen je 1966. kao rezultat genetske mutacije, ali ne kao rezultat genetskih manipulacija za koje je zaslužan čovjek. Sada je potražnja za tim mačkama izrazito velika, pa uzgajivači nerijetko imaju i listu čekanja. Cijene im se kreću od 1.000 do 1.500 američkih dolara. Mačke u prosjeku teže 3.5 do 7 kilograma.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više