RECEPT

Baklava

30.10.2009 u 15:17

Bionic
Reading

Ova orijentalna slastica poznata je u cijelom svijetu. Začudit ćete se koliko ju je ustvari jednostavno pripremiti! Uz gotove kore za savijače i mljevene orahe koje je lako kupiti u trgovini, za tili čas može se naći na vašem stolu. Ipak, morat ćete pričekati da se tijesto i orasi dobro natope šećernim sirupom. Strpljenje je vrlina!

Potrebni sastojci:

200 g mljevenih oraha
100 g sjeckanih oraha
1 žlica cimeta u prahu
500 g kora za savijače
150 g maslaca
cca. 20 klinčića

za sirup:
7 dl vode
700 g šećera
10 g vanilin šećera
1 limun

Priprema:

U zdjeli pomiješamo orahe, pistacijo, krušne mrvice i cimet u prahu. Vatrostalnu posudu namažemo dijelom rastopljenog maslaca pa u nju slažemo četiri reda kora, od kojih svaku osim zadnje premažemo rastopljenim pročišćenim maslacem.

Zadnju koru posipamo mješavinom oraha i pistacija, pa postupak slaganja premazivanja i nadijevanja kora ponavljamo još dva puta. Na kraju slaganja, u zadnjem redu, zadnju koru također premazujemo maslacem. Da bismo kasnije lakše izrezali kolače, oštrim nožem, prije pečenja, skoro do dna zarežemo slojeve u pravokutnike, kvadrate ili sl.

Svaki izrezani oblik, za ukras, u sredini probodemo jednim klinčićem. Uzduž ruba posude prema unutra svinemo tijesto da dobijemo glatku površinu kolača. Kolač stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na srednju razinu, na 180°C oko jedan sat odnosno dok površina kolača ne postane zlatno-smeđa.

Za sirup, u lonac stavimo kuhati vodu, šećer, vanilin šećer, med te nekoliko koluta limuna. Kada zavrije smanjimo vatru i uz miješanje kuhamo dalje sve dok se šećer potpuno ne rastopi. Dobiveni šećerni sirup maknemo s vatre i ostavimo da se hladi.

Pečeni kolač izvadimo iz pećnice, ostavimo ga da se malo ohladi pa ga zalijemo šećernim sirupom. Baklavu prije posluživanja pustimo da odstoji nekoliko sati ili preko noći.

Recept je preuzet sa stranice www.crochef.com