MRAČNI PONEDJELJAK

Današnji dan je najneproduktivniji dan u godini

26.10.2009 u 10:01

Bionic
Reading

Danas je, što se posla tiče, najneproduktivniji dan u godini, a za iznimno nizak radni elan možemo kriviti početak zimskog računanja vremena i kraći dan

Znanstvenici su dokazali da u prvom tjednu računanja zimskog vremena produktivnost na radnom mjestu pada za 50 posto, a zaposlenici su depresivniji, čemu uvelike pridonosi kraći dan. Oko 52 zaposlenika priznalo je da muku muči s današnjim radnim obavezama, a 14 posto ih je zbog istog problema prošle godine imalo razgovora sa šefom. Osam posto ih je zvalo na posao i reklo da su bolesni, i to samo zato što su bili previše depresivni da bi otišli na posao.

'Zimsko neraspoloženje nije šala. Ono može utjecati na radne obaveze jer ometa koncentraciju i uobičajenu rutinu, a osim toga može djelovati na libido i društveni život jer postajemo nervozniji i manje društveni. Puno ljudi osjeća pad raspoloženja kako dani bivaju kraći, ali neki se zbilja muče s nedostatkom motivacije, umorom i depresijom. Ako vam zimski mjeseci teško padaju, posebno prosinac i siječanj, vjerojatno patite od sezonskog poremećaja koji uzrokuje pad raspoloženja zbog nedostatka svjetla', poručuje britanski liječnik Christian Jessen i dodaje da je najbolji lijek za to boravak na svjetlu.