BOLJE SPRIJEČITI…

Kako se riješiti neugodnog mirisa iz hladnjaka

15.11.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Uz sve kućanske poslove koje moramo svakodnevno obavljati, hladnjak se ne nalazi baš često na listi za čišćenje, ali kada vas jednom zapuhne neugodan miris nakon što otvorite vrata, više nikada nećete željeti riskirati

Pravilno spremanje

Pojedine namirnice poput sireva, sjeckanog luka ili češnjaka imaju posebno jak miris pa ih je potrebno dobro zamotati ili, još bolje, staviti u kutiju tako da miris ne prolazi hladnjakom i ostalim namirnicama.

Prevencija zlata vrijedi

Uvijek možete malu kutijicu sode bikarbone postaviti na jednu policu i ostaviti je otklopljenu da upija mirise. No ako zbog neke pokvarene hrane hladnjak ima neugodan miris čak i nakon pranja, moguće je da ćete ga morati isključiti iz struje, isprazniti i pustiti da se provjetri 24 sata.

Redovito čistite hladnjak

Taj savjet većini se ne sviđa, ali hladnjak bi trebalo očistiti jednom na tjedan, makar zaprljana mjesta. Nakon što ste uklonili pokvarenu hranu, maknite namirnice sa zaprljanih mjesta i brzinski ih prebrišite otopinom od sode bikarbone, deterdženta i tople vode. Svakako prebrišite ladice za povrće i maknite sve sitne ostatke koji su se nakupili kroz tjedan. Tako se ni nećete naći u situaciji da je hladnjaku potrebna velika 'generalka'.

Pravilno razmještanje namirnica

Osjetljive namirnice poput svježeg mlijeka ne bi trebale biti pored tople hrane jer je moguće da će se prije pokvariti. Vjerojatno znate da kuhano jelo ne smije biti na sobnoj temperaturi više od dva sata pa ćete ga još toplo staviti u posudu i hladnjak. Neka bude na zasebnoj polici zbog osjetljivih namirnica. Jednako tako, namirnice slične jajima ili mlijeku ne bi trebale biti u vratima hladnjaka jer je tamo temperatura uvijek nešto viša.

Kako se riješiti neugodnih mirisa

Uz toplu vodu i deterdžent sa sodom bikarbonom, još jedan domaći recept, koji je i povoljan, pripremite od otopine octa i vode pa prebrišete hladnjak ili stavite otopinu u zdjelu pa neka odstoji preko noći. Također, možete staviti mljevenu kavu na tanjurić pa na policu u hladnjak jer ona također upija neugodne mirise.