TOPLINA INTERIJERA

Drvo je uvijek u trendu

Bionic
Reading

Zbog svoje trajnosti i postojanosti, načina obrade, elastičnosti, specifičnosti godova i mogućnosti oblikovanja, drvo je nezamjenjiv materijal u opremanju prostora. Upravo zbog toga sve stilske odrednice, od raskošnih do minimalističkih, najbolje dolaze do izražaja kroz njegovu primjenu

Danas se najčešće upotrebljavaju ekološki materijali za završnu obradu drva za izradu namještaja, jer nisu štetni za zdravlje, ne otpuštaju u prostorije štetni formaldehid, smole i druge otrovne sastojke, omogućuju reciklažu i biorazgradivost. Razvijena svijest o zaštiti okoliša i zdravom stanovanju bit će povod za odabir ekološki tretiranog drvenog namještaja, koji je jednostavan za održavanje i preporučljiv za osobe koje pate od alergija.

Završni izgled namještaja se može formirati upotrebom punog drva ili furnira. Danas se najčešće upotrebljava furnirani namještaj, koji se sastoji od prirodnog furnira određene vrste drveta te iverice ili panel ploča, koje čine bazu za furniranje. Furniri su tanki listovi drva, debljine od 0,05 mm do 1 mm, koji se dobivaju piljenjem, rezanjem i ljuštenjem te suše i obrađuju kako bi se dalje iskoristili za završni sloj namještaja ili neke druge proizvode. Na taj se način smanjuje cijena proizvoda, a plohe su ravnije. Naime, poznato je da drvo uvijek 'radi' zbog količine vlage koju zadržava u sebi.

Drvo u interijeru se koristi i za podne obloge – parkete, brodski pod, seljački pod… Parketi mogu biti klasični masivni, termički obrađeni ili lamelirani. Klasični parket je još uvijek najrasprostranjeniji u svojoj primjeni. Termičkom obradom drveta se smanjuje vlažnost, poboljšana je biološka otpornost, boja parketa postaje tamnija i ujednačenija te vizualno uspješno zamjenjuje egzote. Ovakvi su parketi novitet naših renomiranih proizvođača i zasigurno će zauzeti istaknutu ulogu u opremanju interijera.

Lamelirani parketi
se sastoje od nekoliko slijepljenih slojeva drva. Najčešće su u formi gotovih parketa, koji se jednostavno polažu bez naknadnog brušenja i lakiranja, a čvrsta veza se može ostvariti i bez lijepljenja. Višeslojnost mu omogućava povećanu stabilnost i korištenje u prostorijama s podnim grijanjem.

Drvena vrata i prozori će upotpuniti ugođaj postignut drvetom u prostoru. Drvena građevinska stolarija će biti dugotrajna ukoliko je pravilno konstruirana, proizvedena, montirana i održavana za vrijeme upotrebe. Vrata od drveta ili u kombinaciji sa staklom i aluminijem važan su dio opremanja interijera i svojim vizualnim identitetom podižu kvalitetu prostora.

Drvene zidne obloge i vidljiva drvena stropna konstrukcija dodatno će naglasiti prirodne ugođaje. Masivnost drveta dolazi do izražaja u konstrukcijskim elementima, posebno su zapaženi elementi interijera, jer osim nosive imaju naglašenu estetsku funkciju. Odabrana boja drveta značajno će sudjelovati u kreiranju konačnih ugođaja u prostoru.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr