TRIKOVI ZNALACA

Pravila za idealno postavljenu rasvjetu u domu

07.10.2015 u 14:42

Bionic
Reading

Moderan dom nepotpun je ako nemate dobru rasvjetu, posebno u zimske mjesece, kada je dan kraći, a prirodnog svjetla ima manje. No ne trebate biti stručnjak da biste pravilno postavili rasvjetu u stanu i tako bitno doprinijeli ugodnijoj atmosferi u njemu

U velikom izboru stropnih, podnih ili stolnih lampi rasvjetna tijela treba birati prema namjeni. Tako ćete primjerice iznad radnog stola staviti lampu koja će vam osigurati dovoljno svjetla da ne kvarite vid dok je u dnevnom boravku važnije postaviti rasvjetu za ugođaj.

Žarulje neka budu do 40 W

Budući da u većini prostorija ne treba jako osvjetljenje jer nisu potpuno zatvorene, bez prozora i dnevne svjetlosti, nema potrebe da kupujete jake žarulje, osim ako znate da ćete u nekoj od prostorija više raditi, poput garaže. Tako za prostore u kojima se opuštate, poput dnevnog boravka ili spavaće sobe, nisu potrebne žarulje jače od 40 W.

Birajte LED žarulje

Umjesto klasičnih štednih žarulja, za koje su neka istraživanja pokazivala da su opasne zbog žive koju sadrže, odaberite LED rasvjetu. Ove žarulje definitivno koštaju više, ali imaju dulji vijek trajanja i nisu opasne.

Kako odabrati vrste rasvjete

Stropna lampa već je unaprijed određena i nema puno razmišljanja kako i gdje ju postaviti, osim što se možete dogovoriti s majstorima pa dodatno ugraditi manja rasvjetna tijela poput tzv. halogenki. Podne i stolne lampe su pak stvar osobnog odabira i mogu poslužiti kao odličan dodatak dizajnu prostorije. Ipak, nemojte preskočiti osnovno pravilo dizajnera interijera. Kako piše Huffington Post, donji rub sjenila lampe trebao bi vam biti u ravnini s glavom dok sjedite.

Koliko je rasvjete potrebno u jednoj prostoriji

Više lijepih lampi, uključujući one na stropu, na podu, stolu ili primjerice iznad šanka u kuhinji, znači da treba uložiti više novca. Tu su još manje lampe koje se mogu instalirati na zid pa je računica još veća. No dizajneri interijera kažu da je za početak dovoljno složiti kombinaciju od tri izvora svjetlosti, a poslije nadograditi tamo gdje vam nedostaje jačeg osvjetljenja.