OAZA ZA OPUŠTANJE

Kako malu spavaću sobu učiniti većom

01.10.2015 u 15:15

Bionic
Reading

Treba li birati koja će soba biti najmanja u stanu ili kući, logično je da to bude spavaća soba, a ne dnevni boravak. Utješno je pak to da se i od male spavaće sobe može stvoriti prava oaza, uz nekoliko detalja koji čine razliku

Nakon napornog radnog dana i svih obiteljskih obaveza spavaća soba pravo je utočište u kojem se opuštamo i punimo baterije za novi dan. Čak i ako je manjih dimenzija, može izgledati lijepo. Bitno je da bude uredna, bez nepotrebnih komada namještaja, te da ima stvari koje su vam svakodnevno potrebne.

Zidovi u svijetlim bojama

Tamne boje zidova idealne su ako želite dobiti elegantno uređenje i najčešće je dovoljno tako obojiti jedan zid kojim će naglasiti prostor. No imate li malu spavaću sobu, taj potez treba izbjeći. Radije birajte svijetle tonove, najbolje bijelu boju. Niste li ljubitelj bijele i bojite se da će soba djelovati sterilno, dobre su i nježne pastelne boje.

Ostavite malo prostora sa svake strane kreveta

U malom prostoru često se čini dobrom idejom staviti krevet uz zid, no vizualno će zbog toga spavaća soba djelovati manje i zakrčeno. Krevet stavite na sredinu prostorije i ostavite prostora da se oko njega može proći. Ormare stavite na jednu stranu zida, nabolje na onu koja nije odmah vidljiva s vrata pa će se soba doimati većom.


Nemojte stavljati klasične zavjese

Za manje je sobe uvijek bolje izabrati panel-zavjese ili rolete jer više prianjaju zidu i prozoru pa ostavljaju više slobodnog prostora. Ako se brinete da su panel-zavjese skupe za izradu po mjeri, u većim trgovinama s opremom za dom možete pronaći već gotove komade koji se mogu kombinirati na razne načine, s raznim uzorcima i bojama, a nisu komplicirani za postavljanje.

Police su idealne za manje prostore

Baš kao što su dobar trik za dnevni boravak, police su odlične i za malu spavaću sobu. Nekoliko je opcija - Imate li komode, police iznad njih mogu ići do stropa pa će se soba činiti kao da ima starinske visoke stropove. Druga je opcija da police budu od poda do stropa, a ako ih radite po mjeri, donji dio može imati vratašca ili klasične ladice.

Uredno i po bojama

Bilo koja soba izgledat će manjom ako nije uredna, a za osjećaj većeg prostora nije naodmet potruditi se kombinirati boje ili složiti stvari nekim redom. Svijetli prekrivač na krevetu sigurno je dobra odluka, a k tome će soba izgledati uredno. Stvari na policama također neka budu složene po bojama koliko je to moguće i nemojte pretjerivati sa sitnicama, koliko god su vam drage ili imaju sentimentalnu vrijednost.