ZNAK ZA UZBUNU

Što boja listova otkriva o vašoj biljci

04.09.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Uzgoj cvijeća koje krasi naše domove nije uvijek jednostavan, a da biste lakše shvatili zašto ponekad biljka doživljava promjene i što time poručuje, pomoći će ovi savjeti stručnjaka

Listovi su smeđi i suhi

Ako su listovi na biljci smeđi, ali suhi, kao da su hruskavi, biljka treba vode. Zalijte je da zemlja bude mokra, ali nemojte je natopiti vodom jer riskirate da korijen istrune.

Ne rastu novi listovi

Prema mišljenju Lize Wheeler, botaničarke koja piše blog Good to Grow, biljka nema dovoljno vode ako joj ne rastu novi listovi pa probajte češćim zalijevanjem.

Žućkasti rubovi

Dobiju li listovi na biljci tzv. ombre look odnosno rubovi su žućkaste boje, moguće je da ste je prečesto zalijevali. Nemojte je prestati zalijevati, samo koristite manje vode.

Nejednaka boja

Bilo kakva mrljica na listovima koja izaziva nejednaku boju također znači da se biljku previše zalijevali.

Provjerite koliko je dobra drenaža jer višak vode trebao bi moći uvijek otjecati pa neće biti ovakvih problema. Osim toga, ako vidite primjerice u tanjuriću višak vode, lakše ćete procijeniti kada je opet treba zaliti.

Blijeda boja

Ovo je znak da je biljka gladna. Stoga se trebate raspitati koje gnojivo kupiti i dohraniti biljku točno prema uputama jer će izgorjeti ako pretjerati. Još jedan prijedlog stručnjaka jest taj da biljku s blijedim listovima presadite u veću posudu jer je moguće da nema dovoljno zemlje i hrane.

Biljka raste u jednu stranu

Ako imate biljku kojoj je potrebno direktno svjetlo, moguće je da će se naginjati na jednu stranu. U potrazi za svjetlom, biljka će ići u jednom smjeru, a možete je odmah staviti na prozor. Ako vam smeta ili nemate mjesto na direktnom svjetlu za nju, radije ju poklonite jer će s vremenom propasti.