ZLATNA PRAVILA

Gdje najčešće griješite pri uređenju spavaće sobe

03.09.2015 u 08:36

Bionic
Reading

Spavaća soba mjesto je u kojem biste se trebali opustiti i dobro naspavati, a ako pogriješite s osnovnim pravilima uređenja, nećete dobiti potreban mir i malo utočište nakon napornog radnog dana

Upadljiva posteljina je out

Možda vam se čini da će posteljina jarkih boja dati onaj osobni pečat sobi, ali tako ćete sve drugo staviti u drugi plan i izgubiti dojam smirenosti koji je potreban prostoriji u kojoj biste trebali biti opušteni i napuniti baterije za idući dan. Možda su bolji odabir pastelne i nježne boje, a ako ste ljubitelj uzoraka, i oni se mogu naći u blažoj varijanti.

Previše ste potrošili na krevet

Dobar krevet mora imati kvalitetne podnice, madrac i čvrstinu. Svi ostali detalji poput golemog uzglavlja zapravo su nepotrebni jer ćete svoj osobni pečat dodati detaljima. Ako već želite potrošiti novac, trošite ga na važne stvari.

Zidovi bez detalja

E, ovo je trenutak da stvorite prostoriju koja odiše vašim karakterom. Od fotografija, preko umjetnina, do zrcala i nekih trećih ukrasa, zidove svakako treba ukrasiti. Nemojte zaboraviti na mjeru te odnos boje zida i ukrasa kako ne biste izgubili opuštajuću smirenost.

Izbacite elektroniku i gadgete

Više je istraživanja pokazalo kako korištenje mobitela ili gledanje TV-a prije spavanja loše utječe na kvalitetu sna, a i teže ćemo zaspati jer svjetla na zaslonima mozgu daju signal da još nije vrijeme za počinak. Radije se opustite uz dobru knjigu ili partnera.

Rasvjeta

Svjetlo na stropu nikako nije jedina rasvjeta koju trebate. Kada malo bolje razmislite, to je svjetlo bez kojeg čak i možete ukoliko vam je spavaća soba prostor isključivo za odmor i nema primjerice radni stol. Važnija su dodatna svjetla poput onih uz krevet ili podne lampe koje će pridonijeti ljepšem ugođaju.

Ništa bez zavjesa

Osim što nude privatnost jer čisto sumnjamo da želite pogled cijelog susjedstva dok se presvlačite, zavjese će spriječiti višak svjetlosti i zaokružiti uređenje sobe. Upravo zbog blokiranja dnevnog svjetla mogu biti i od malo gušćeg materijala, posebno ako iz nekog razloga nemate vanjske rolete.

Sobu držite čistom

Što više nereda imate u sobi, bez obzira koliko to zadire u domenu vaše kreativnosti, soba će se činiti manjom i neće vas opustiti. Osim toga, važno je prilikom svakog presvlačenja kreveta, a to je jednom tjedno, dobro očistiti i madrac.