ZA LAKŠU PRILAGODBU

Što je važno reći djetetu prije polaska u školu

02.09.2015 u 07:01

Bionic
Reading

Polazak u školu u djetetu budi raznolike osjećaje, baš kao što to proživljavaju i roditelji, a da bi im ta velika promjena u njihovu životu ostala kao sretna uspomena, možete im pomoći ovim savjetima

Kao i uvijek do sada, prvo što bi svaki roditelj trebao naglasiti djetetu jest da će ga uvijek voljeti i biti uz njega, bez obzira kako se ono osjeća i što će se događati u školi. Kako savjetuju u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba, djeca koja dobivaju puno ljubavi i pažnje, zagrljaja, ohrabrenja ili primjerice držanja na krilu, spontano napreduju, rastu i razvijaju se brže od emocionalno zanemarene djece.

To znači da će biti sigurnija u sebe i lakše se nositi s novonastalim situacijama, pa i prilagodbom na školu. Polazak u školu treba predstaviti kao veliko veselje za cijelu obitelj i priliku za nova prijateljstva te mjesto na kojem će dijete svakodnevno biti zadovoljno.

Što još možete reći djetetu prije početka škole

U razgovoru s djetetom o očekivanjima u školi ne gradite sliku idealnog učitelja, već sliku realnog čovjeka koji pomaže djeci da nauče mnoge zanimljive stvari.

Ako još niste, zajedno se s djetetom dogovorite o određenom mjestu u domu za pisanje zadaća te naglasite da ćete mu uvijek pomoći, ali mora samostalno obavljati obaveze. Važna su jasna pravila vezana za učenje i školske obaveze, a poticanje učenja na istom mjestu i u isto vrijeme olakšava djetetu razvijanje radnih navika. Stoga naglasite da imate povjerenja u njegove sposobnosti i pokažite mu koliko ste sami sretni i ponosni zato što postaje školarac.

Prije samog polaska još ga jednom podsjetite na nov način funkcioniranja, koliko će svakodnevno provoditi vrijeme u školi i što može očekivati u dnevnom rasporedu. Prošećite se do škole i to vrijeme iskoristite za razgovor. Nemojte dopustiti da ta tema postane sveprisutna pa je najbolje vratiti se na igru i zabavu kada primijetite da vam je dijete dalo znak kako više ne želi razgovarati o školi.

Također je važno da dijete zna adresu stanovanja, vaše brojeve telefona i gdje radite te druge važne informacije za koje procjenjujete da mu mogu pomoći da bude sigurno. Dajte mu mali adresar u koji će zapisati sve te važne informacije. Ako možete, ostanite prvih nekoliko dana kod kuće kako biste odveli dijete u školu i dočekali ga kad se vrati.

Uz torbu i pribor, kao najvažniji dio stvari koje djetetu donosi polazak u školu, sigurno ćete nabaviti nešto nove odjeće i obuće. Pritom pazite da je udobna i od prirodnih materijala, a obuća kvalitetna, posebno šlapice ili tenisice u kojima će boraviti u razredu. Ne treba komplicirati s posebno svečanom i finijom odjećom jer se dijete prije svega treba osjećati udobno, a sve što vam od opreme treba za vašeg mališana pronaći ćete i ovdje.