A MOŽE SE, MOŽE

Kako se rashladiti, a da ne zaplačete kada dođe račun za struju

02.08.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Ljeto je definitivno u tijeku. Bez obzira na to što trenutno uživamo u predahu od vrućina, ne znači da se one neće vratiti. Evo nekoliko načina na koje se rashladiti bez prevelikog udara na kućni budžet

Povećajte protok zraka

Vjerojatno ste već primijetili da otvaranje jednog prozora ljeti baš i ne pomaže previše. Morate stvoriti protok zraka otvaranjem prozora na različitim stranama stana ili kuće.

Stropni ventilator

Vjerojatno mislite da stropni ventilator smanjuje temperaturu u vašem domu. To nije uvijek točno. Većina stropnih ventilatora ima dva načina rada – zimski i ljetni. Budite sigurni da ste uključili pravi način rada svog ventilatora.

Zamračite svoj dom

Ako ste uspjeli spriječiti ulazak sunčevih zraka u svoj dom, obavili ste već pola posla. Ukratko, navucite zavjese i spustite rolete. Ako imate dvorište, zasadite stablo koje će stvarati sjenu ispred prozora.

Koristite što manje uređaja

Sve što troši struju stvara toplinu. Perilica rublja, perilica suđa, TV, računalo – što rjeđe koristite bilo što od njih i bit će vam lakše održati nižu temperaturu u domu.

Topli zrak putuje gore

Ako imate sobu na tavanu ili direktno ispod njega, pokušajte ohladiti oboje. Sav vrući zrak na kraju završi na tavanu i tamo ostaje zarobljen, pa grije ostatak kuće.


Programirajte svoj termostat

Većina termostata je na istoj temperaturi cijeli dan. Nemojte biti lijeni, podešavajte ga kako se temperatura mijenja i potpuno ga ugasite ili jako smanjite kad izlazite.

Održavajte klimu

Klimatizacijski uređaji moraju se održavati da bi radili najbolje što mogu. Promjena ili čišćenje filtara poboljšat će njihov učinak. Također se isplati kupiti noviji model otprilike svakih desetak godina.

Ugradite klimu tamo gdje neće biti izložena suncu

Ako vam je klimatizacijski uređaj u hladu, radit će otprilike deset posto bolje nego da je izložen suncu.

Veće nije uvijek bolje

Ne kupujte jaču klimu ako vam ne treba. Veći klimatizacijski uređaji trošit će više struje, a neće podjednako dobro izvlačiti vlagu iz prostora.

Uživajte u škotskim tuširanjima

Pitate se što je to škotsko tuširanje? Svi smo ga barem jednom iskusili – vjerojatno ne namjerno. To je ono kad počnete tuširanje toplom vodom, a završite hladnom. Iako vam je možda ostalo u lošem sjećanju, ljeti nema bolje stvari za podnošenje vrućine. Hladni tuševi će vam možda povećati potrošnju vode, no barem će vam malo smanjiti potrošnju struje, jer se bojler pali samo za toplu vodu.

Ako se tuširate hladnom vodom, ne zaboravite politi zglobove i vrat. Ručnik natopljen hladnom vodom na vratu će vam istog trena spustiti tjelesnu temperaturu.

Neka drugi plaćaju hlađenje

Pronađite javnu instituciju poput knjižnice ili prošećite po trgovačkom centru i obavite kupovinu. Ne zaboravite piti dovoljno vode i nosite laganu te prozračnu odjeću.