NAGRADNJAČE

Poklanjamo knjige za opuštanje na plaži

08.07.2015 u 09:06

Bionic
Reading

Uz tri vrckasta i zabavna naslova, idealna za opuštanje na plaži ili u hladu, Profil donosi i tri naslova za najmlađe

Emma Straub: Na odmoru

Jedna obitelj i njezini pridruženi članovi. Dva tjedna na čarobnoj Mallorci. Što sve može poći po zlu? Ljetovanje na Mallorci za obitelj Post trebalo je biti pravo slavlje: Franny i Jim slave 35. godišnjicu braka, a njihova kći Sylvia upravo je završila srednju školu. Na dugo planiranom odmoru obitelji se pridružuje i 28-godišnji sin Bobby sa svojom starijom djevojkom Carmen i prijatelji Charles i Lawrence.

Rajski otok, kombinacija čudesnih plaža i planina trebali su biti dovoljni za savršenu ljetnu idilu. No, u paketu s avionskom kartom za odredište iz snova ne dolazi i amnestija od pomno skrivanih problema i tajni koje će jedna po jedna isplivati na površinu. Roman Na odmoru roman je o licima koja pokazujemo drugima i licima koja želimo sakriti. Roman o načinima kojima se međusobno povređujemo, ali i iznova gradimo. No, prije svega, ovaj bestseler roman je o sponama i ljubavi koje nas drže na okupu, priča koju je Emma Straub ispričala s puno humora i nježnosti.

Katarine Bivald: Čitateljica u potrazi za sretnim

Neodoljiva priča o prijateljstvu, ljubavi, kao i o svemu što se može dogoditi kad pustite knjige u svoj život.

Sara ima 28 godina i nikad nije bila izvan Švedske, osim putujući uz pomoć knjiga. Nakon gubitka posla u knjižari odluči prihvatiti poziv svoje prijateljice Amy, starije Amerikanke s kojom se dopisuje o knjigama, da je posjeti. Čim stigne u Broken Wheel, u američkoj saveznoj državi Iowi, doznaje da je Amy mrtva, a da bi ona trebala provesti, sama samcata, tri mjeseca u mjestu u kojem žive osebujni stanovnici, nenavikli na strance, a kamoli turiste. U gradiću - koji na prvi pogled izgleda nepopravljivo- ljudi su koje je upoznala kroz Amyna pisma: siroti George, neustrašiva Grace, uštogljena Caroline i Amyn obožavani nećak - Tom. Sara vrlo brzo shvati da nije sama, ali i da njezinim novim sugrađanima očajnički treba doza avanture, malo self-helpa, a možda i mrvica romanse. Ukratko, Sara shvati da im je potrebna - knjižara.

Čitateljica u potrazi za sretnim
završetkom bestseler je švedske autorice Katarine Bivald koji se prevodi na 25 jezika. Roman o tome kako knjige i ljubav pokreću svijet izazvao je euforiju ne samo kod čitatelja nego i knjižara diljem svijeta.

Zoe Sugg: Cura na netu

Zabavan, duhovit i iznimno romantičan roman autorice koja obara rekorde prodaje (u 35 zemalja!) Penny je tajanstvena i povučena srednjoškolka čija neizmjerna nespretnost često izaziva smijeh, a ponekad sažaljenje ili ljutnju. Svoje dvojbe i strahove – o dečku koji joj se sviđa, o svojoj nespretnosti, o školskim dogodovštinama i o napadima panike koje ne može kontrolirati – dijeli samo s najboljim prijateljem Elliotom, a s ostatkom svijeta na anonimnom blogu pod imenom Cura na netu. Broj pratitelja i komentara raste što je objava intimnija i iskrenija. Kad događaji u školi potpuno izmaknu kontroli jer se čudnovat video s njom u glavnoj ulozi proširi internetom, roditelji je povedu na poslovni put u New York. Penny taj put doživi kao bijeg, trenutak u kojem odlučuje suočiti se i nadvaladati strah te pronalazi sebe i zaljubljuje se u rockobožanstvenog Nou. Provodi božićne praznike iz snova s dečkom kojem je njezina nespretnost smiješna i koji razumije njezine čudne izjave. No kad se vrati kući, na vidjelo izlaze i njegove i njezine tajne.

Cura na netu, autorice Zoe Sugg, kraljice cyberspacea poznatije kao Zoella, je prije izlaska izazvala neviđeno zanimanje medija i publike zahvaljujući nevjerojatnoj popularnosti autorice na društvenim mrežama. Knjiga je oborila sve rekorde prodaje, najprodavanija je knjiga svih vremena u prvom tjednu i odmah je skočila na prva mjesta svih top lista – pretekla je Harryja Pottera, Sumrak i 50 nijansi sive. U Britaniji se u prvih 6 mjeseci od izlaska knjige prodalo gotovo 400 000 primjeraka, a golem je interes izazvala među izdavačima posvuda u svijetu te je roman prodan u 35 zemalja. Publika je obožava, a njezin šarm i spontanost očaravajući su. Upravo je takav i ovaj roman. Iako govori o svakodnevnim temama koje muče sve tinejdžerice ovog svijeta, njezin sadržaj i opis likova toliko su duhoviti i zabavni da se ovaj roman ne ispušta iz ruku.

Slikovnice za djecu:

Gordana Lukačić: Krokodil na plaži

Mali je Martin jutros rano ustao i veselo krenuo na plažu sa svojim krokodilom Šljunkom. Ubrzo se zaigrao s prijateljima i zaboravio na Šljunka, koji je osamljen razmišljao kako bi i on volio slagati kule u pijesku i igrati picigin. A onda se počeo zabavljati u plićaku i igrajući se s valovima otplutao u druge uvale. Želio se igrati s djecom, ali ona su bježala od njega, roditelji su panično dozivali djecu i nastala je velika strka i galama. Martin je u nekom trenutku otkrio da Šljunka nema i jako se rastužio. Pošao ga je tražiti zapitkujući prolaznike jesu li vidjeli njegovog simpatičnog i bezazlenog krokodila. Ali nitko mu nije vjerovao. Kako krokodil može biti bezazlen? I uostalom, kakav je to kućni ljubimac?

Gordana Lukačić: Ribice, morske prijateljice

Agata i Lota nerazdvojne su prijateljice. Igraju se u morskim dubinama, među rasplesanim travkama, zaigranim školjkama i čudesnim koraljima, pričaju cijeli dan i dijele sve tajne. Agata se zaljubila u Adama. Kakva je to ljubav bila! O tome još valovi šume. Jednog su se dana prijateljice zapričale i izgubile. U početku su se silno zabavljale igrajući se s bićima na koja su naišle i pozdravljale stare prijatelje, ali u jednom su trenutku ogladnile i prepale se. A Adam je primijetio da nema Agate i krenuo je tražiti, sigurno, kako to rakovi rade – dva koraka nazad, jedan naprijed. I stigao je u pravi čas!

Ian Falconer: Olivia i vilinske princeze

Olivia je u depresiji, misli da ima krizu identiteta. Jer sve djevojčice žele biti princeze u ružičastom sa sjajnim krunama i čarobnim štapićima. Čak i nekoliko dječaka. U svakoj predstavi u vrtiću, za svačiji rođendan, u parku. Zašto ne bi bile indijske, kineske ili afričke princeze? Prošle godine, kad je Olivia bila mala, i sama je željela biti balerina – vilinska princeza. Ali sada pokušava razviti ozbiljniji, moderan stil. Ako su svi princeze, onda princeze nisu ništa posebno. – zaključila je Olivia. Ležeći u krevetu i pokušavajući zaspati razmišlja čime bi se sve mogla baviti. Svaka nova ideja maštovitija je od prethodne, ali jedno je uvijek sigurno: Olivia se ne želi uklopiti, ona se mora isticati. Ova prekrasna slikovnica oduševit će velike i male svojim humorom i iskrenom potragom za osobnošću.

Izdavačka kuća Profil čitatelje tportala nagrađuje s navedenim nalsovom, a dobitnici su
Dubravka Martić (Čitateljica u potrazi za sretnim završetkom), Marijana Kralj (Na odmoru), Marin Bjeliš (Cura na netu), Darko Skuliber (slikovnice Krokodil na plaži i Ribice, morske prijateljice) i Petra Jurlina (Olivia i vilinske princeze).