MODERNO I FUNKCIONALNO

Ovo je stan za jednu baku, a poželjet ćete ga i vi

01.07.2015 u 08:45

  • +16

Stan za baku

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: SODAarhitekti

Bionic
Reading

Kako pametno iskoristiti svaki kvadrat u prostoru nezahvalnog nepravilnog trokutastog oblika? To najbolje znaju u projektnom uredu SODAarhitekti koji su stan neto površine 69 četvornih metara pretvorili u multifunkcionalan dom za jednu jako modernu baku

Arhitekt Vedran Jukić iz projektnog ureda SODAarhitekti uz suradnju Maše Medoš projektirao je jako moderan i funkcionalan stan koji zahvaljujući ugradbenim elementima koji čine ovojnicu stana ima mjesta za odlaganje napretek.

Budžet za preuređenje ovog stana, smještenog u jednoj zagrebačkoj stambenoj zgradi staroj 20 godina, bio je 20.000 eura.

Stan je bruto površine 69 odnosno neto površine od 60 četvornih metara, a u njemu su porušene sve pregrade kako bi se dobio otvoreni prostor koji osvaja jednostavnošću i multifunkcionalnim rješenjima. Postojeći tlocrt nepravilna je oblika što je znatno utjecalo na pristup projektiranju ove rekonstrukcije.

Zadatak je bio projektirati komforan stambeni prostor za jednu žensku osobu treće životne dobi pa su u prostoru porušene sve pregrade. Uz vanjsku konturu formiran je servisni prostor - ovojnica koja u sebe prima sve servisne sadržaje stana - ormare, kupaonicu, spremišta, kuhinju, police i prostor za spavanje (koji se po potrebi može otvoriti prema dnevnom dijelu stana).

Tako se u potpunosti oslobađa površina stana i ostavlja prostor i mogućnost korisnici da po želji i vlastitu ukusu opremi svoj stambeni prostor namještajem.

Ovojnica je oblikovana u kombinaciji iverala i mat lakiranih mediapan ploča u kojima su izvedene perforacije za otvaranje i protok zraka.

Kupaonica je skrivena u ovojnici te radni stolovi/pultovi koji se po potrebi mogu otklopiti i koristiti za rad i kuhanje.