PRIZNANJE RED DOT

Ikein luster dobio prestižnu dizajnersku nagradu

29.06.2015 u 14:08

Bionic
Reading

Visilica IKEA PS 2014 nagrađena je prestižnim međunarodnim dizajnerskim priznanjem Red Dot Award. U konkurenciji od gotovo 5.000 pristiglih dizajnerskih radova iz 56 svjetskih zemalja, 38 članova žirija odabralo je svjetiljku visilicu IKEA PS 2014 zbog dobre izvedbe i promišljenog dizajna te načina na koji raspršuje svjetlost

'Ljudi često u časopisima ugledaju svoje osvjetljenje iz snova, ali ono uglavnom dolazi s cijenom od nekoliko tisuća eura. Mi želimo ljudima pomoći da svoje želje za savršenim osvjetljenjem pretvore u stvarnost i zato dizajniramo kreativna rješenja poput visilice IKEA PS 2014 koja, unatoč dizajnerskom izgledu, ima povoljnu cijenu',  naglasio je Björn Block, menadžer u tvrtki Ikea.

Visilica IKEA PS 2014 dio je serije IKEA PS 2014, dizajnirane za ljude koji su u stalnom pokretu i žele dom koji je uvijek spreman na nove situacije. Nagrađena visilica, koja omogućava ručno prigušivanje svjetla, svojim prilagodljivim dizajnom odlično se uklapa u taj koncept. Struktura svjetiljke IKEA PS 2014 izgleda vrlo krhko, međutim ona se povlačenjem uzice pretvara u kompaktnu kuglu koja ne zauzima puno prostora, što je velika prednost kod malih stanova, ali i prilikom radova u stanu ili preseljenja.

'Inspiraciju za dizajn svjetiljke IKEA PS 2014 crpio sam iz filmova znanstvene fantastike i kompjutorskih igrica koje jako volim. Želio sam napraviti svjetiljku koja omogućava ručno prigušivanje svjetla promjenom oblika sjenila. Kada je zatvorena, sliči na vatrenu kuglu, a povlačenjem uzice sjenilo se otvara i propušta svu svjetlost', objasnio je David Wahl, dizajner visilice IKEA PS 2014.

Nakon ceremonije Red Dot Award koja se održava 29. lipnja u Essenu, svjetiljka IKEA PS 2014 bit će izložena s ostalim pobjedničkim radovima iz 31 kategorije na izložbi 'Design on stage' u muzeju Red Dot Design tijekom mjesec dana, a nakon toga postat će dio stalne postave muzeja.