Obitelj i dom RECEPT

Punjena teleća prsa

  • Autor: tportal.hr
  • 29.12.2008 10:25:25
  • 29.12.2008 8:00:00

Teleća prsa ispunjena vrganjima, bijelim kruhom, telećom jetricom i začinima, odlična su u kombinaciji s mrkvom, porilukom i peršinovim korijenjem

Sastojci potrebni za osam osoba
 
1 teleća prsa

Za nadjev:

350 g bijelog kruha od jučer 
1/3 l telećeg temeljca pripremljenog kod kuće ili juhe u kocki 
350 g teleće jetre 
200 g luka 
200 g lisičica
150 g vrganja 
4 žlice ulja 
sol i svježe mljeveni papar 
2 vrhom pune žlice kosanog peršina 
1 vrhom puna žlica listića timijana 
4 jaja
5 žlica mrvica 
1 vrhom puna žlica mljevene ljute paprike

Za prženo povrće: 

100 g luka
100 g mrkve 
80 g poriluka 
70 g celerova korijena
40 g peršinova korijena 
5 žlica ulja 
1/3 l bijelog vina
550 g telećeg temeljca

Priprema

Oštrim nožem zarežite dubok džep u telećim prsima.

1. Za nadjev kruh narežite na kockice i namočite u temeljcu. Jetra narežite na komade i zajedno s kruhom sameljite u stroju za mljevenje mesa. Luk oljuštite i nasjeckajte. Lisičice i vrganje dobro očistite i narežite na male komade. U tavi zagrijte ulje i lagano pržite luk. Dodajte gljive i sve zajedno pirjajte tri do četiri minute. Posolite, popaprite i ostavite da se ohladi. Smjesu od kruha i jetre pomiješajte u zdjeli s mješavinom luka i gljiva, sjeckanim začinskim travama, jajima i mrvicama. Začinite solju, paprom i mljevenom paprikom.

2. Smjesom za nadjev napunite džep na telećim prsima i otvor zašijte. Meso posolite i popaprite izvana.

3. Povrće ogulite odnosno očistite i narežite na veće komade. U limu za pečenje zagrijte ulje i popržite punjena teleća prsa. Dodajte povrće i zalijte bijelim vinom.

4. Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 200 Celzijevih stupnjeva (temperatura zraka koji struji je 180 stupnjeva). Meso pecite sat ii 45 minuta. Povremeno ga podlijevajte pilećim temeljcem. Pečenje izvadite iz pećnice i ostavite da se odmori 15 minuta. Umak procijedite i začinite.

5. Teleća prsa režite na kriške na dasci utorima za sok. Poslužite s preostalim umakom.

Priprema: dva sata i 30 minuta
Kalorijska vrijednost obroka po osobi: 800 kcal

Još recepata možete pronaći u knjizi 'Božić dolazi' u izdanju Mozaik knjige.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više