NEZMJENJIVA I MOĆNA

Situacije u kojima će vas spasiti žlica obične soli

14.06.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Sol je nezamjenjiva u bilo kojoj kuhinji i nezamislivo je da je ne koristimo, ali također je moćna i u čišćenju ili njezi te može spasiti mnoge situacije u domu

Voće

Kriške jabuke brzo će potamnjeti nakon što ih narežete, a ako ih stavite u vodu s malo soli, to se neće dogoditi.

Orašasti plodovi

Da biste ih lakše ogulili iz ljuske, možete ih ostaviti neko vrijeme također u posoljenoj vodi.

Miris luka na prstima

Nakon što pripremate jela s češnjakom i lukom, često je teško izvući miris s prstiju. Ako već niste, probajte kombinaciju soli s malo octa, savjetuje Mother Nature Network

Čišćenje pećnice

Ako vam slučajno tijekom pečenja iscuri jelo na dno pećnice, pospite sol i nakon što je jelo gotovo, lakše ćete očistiti mrlju jer će se stvoriti korica, a neće smrdjeti.

Izbijelite i očistite zube

U slučaju da vam ponestane paste za zube možete se snaći uz sol i sodu bikarbonu. Pomiješajte ih pa umočite četkicu u prah i iščekajte zube. Poznato je da soda bikarbona pomaže i izbijeliti zube.

Ublažite ubod od komarca ili pčele

Čim vas ubode pčela, stavite malo soli na ubod jer će ublažiti bol i oteklinu. Slana voda može dobro pomoći i kod uboda komaraca, a dodajte i malo maslinova ulja u otopinu.

Zamjenski piling za kožu

Ako vam je ponestalo pilinga za tijelo može vas spasiti i obična sol. Osvježit će kožu i potaknuti cirkulaciju.

Ublažava i dezinfincira grlo

Kad osjetite da vas grlo svrbi i pecka, uzmite toplu slanu vodu koja će ubiti bakterije u grlu. Također, topla slana voda poboljšava protok krvi te na taj način stanice zadužene za borbu protiv infekcija brže stižu do nadraženog mjesta.

Čisto posuđe

Lonce i tave od lijevanog željela lako ćete izribati solju i papirnatim ručnicima. Ako imate mrlje od čaja ili kave u omiljenim šalicama, u deterdžent dodajte malo soli pa dobro izribajte. Bakreno posuđe ćete pak najlakše očistiti pastom od malo soli, octa i brašna.

Očistite hladnjak

Sol u kombinaciji s gaziranom vodom očistit će sve nečistoće unutar hladnjaka te pomoći protiv neugodnih mirisa, a prirodan je način čišćenja i nije opasan za namirnice.

Mrlje na stolnjaku

Mrlje od vina na pamučnom ili stolnjaku od lana možete odstraniti ako odmah stavite hrpicu soli na njega. Pustite da upije vino koje onda neće prodrijeti u tkaninu pa na pola sata umočite hladnu vodu i tek tada stavite na pranje u perilicu rublja.

Mrlje od dezodoransa

Namočite problematičnu odjeću u toplu vodu i stavite oko četiri žlice soli na jednu litru. Istrljajte zamrljano mjesto i namačite dok mrlja ne nestane.

Pojačivač boje

Ako boja za tkaninu nije dovoljno jaka, možete je pojačati solju. Sol se obično koristi u tekstilnoj industriji pa pomaže i kod kućnog bojenja. U otprilike litru i pol vode stavite pola šalice octa i soli pa tkaninu s bojom ostavite oko sat vremena. Nakon sat vremena isperite. Ovaj recept ne preporučuje se za miješanje boja, već samo jednobojne kućne eksperimente.