TURISTIČKI TRENDOVI

Svake godine cijene ljetovanja na Jadranu rastu

08.06.2015 u 07:26

Bionic
Reading

Iako su inozemne destinacije poput Grčke ili Tunisa sve popularnije, većina domaćih turista tradicionalno ljetuje na Jadranu

Kako kaže Zoran Šašić iz agencije e-Tours, najtraženije su domaće destinacije ovoga ljeta Crikvenica, Poreč, Murter, Šibenik i Hvar, a mnogi se turisti sve više odlučuju i za kraće boravke ili vikend-aranžmane.

'Na otoku Hvaru ima različitih destinacija koje su i cjenovno prihvatljive npr. Starigrad, Jelsa, Vrboska, jedino je grad Hvar skuplji. Nudi se 25 posto popusta na kataloške cijene za boravke do 27. lipnja u hotelu Lavanda, dijete do 12 godina u pratnji dvije odrasle osobe boravi besplatno, a odrasli plaćaju 310 kuna po osobi na noć s cjelokupnom uslugom (all inclusive light). Zbog cijena smještaja, Dubrovnik ipak nije toliko popularan među domaćim turistima', objašnjava Šašić.

Zanimalo nas je i jesu li cijene ljetovanja na Jadranu više ili niže u odnosu na prošlu godinu.

'Svake godine cijene na Jadranu rastu', kaže on.

Što se tiče cijena ljetovanja, one variraju.

'Prosječna obitelj, dakle dvoje odraslih, jedno dijete 12 - 18 godina i jedno dijete 2 - 12 godina za sedmodnevni polupansion treba izdvojiti oko 11.000 kuna, odnosno za 14-dnevni pansion 22.000 kuna u hotelima s tri zvjezdice. Obitelji s djecom se odlučuju za crikveničku rivijeru, Murter, Jelsu, Vrbosku, Starigrad, a mladi za grad Hvar, Pag, Zadar… Crikvenica se u špici sezone može dobiti već za 2.500 kuna po osobi za sedam polupansiona u hotelu s dvije zvjezdice, Murter po 3.699 kuna po osobi za sedam punih pansiona (all inclusivea) u hotelu s tri zvjezdice. Putnici koji se odlučuju za agencijske uslugu prilikom odabira mjesta ljetovanja, većinom biraju hotele, a apartmane ipak putnici sami rezerviraju', kaže Šašić.

Premda se recesija još uvijek osjeti, kako kaže, mnogi se ne žele odreći ljetovanja.

'Recesija se osjeti i to dosta, ali putnici ipak žele nagraditi svoje bližnje i na kraju krajeva sami sebe, pa se još uvijek nisu odrekli ljetovanja, ali zato je plaćanje na više rata sve češće', objašnjava Šašić.

Iako postoji i zanimanje za kontinentalni turizam tijekom ljeta, to je još uvijek u povojima.

'Kontinentalni je turizam u porastu svake godine, pogotovo za vikend-aranžmane, ali u usporedbi s ljetovanjima na moru, još uvijek govorimo o malim brojevima', rekao je on.