Obitelj i dom 'IN' DETALJ

Veliki lusteri - trendi ukras u domu

Najnoviji trendovi i dalje u prvi plan postavljaju lustere velikih dimenzija. Idealan su ukras u prostoru, pogotovo u dnevnom boravku i blagovaonici. No lusteri osim dekorativnih zahtjeva moraju ispunjavati i funkcionalne - pružati dovoljno svjetlosti

Identitet prostora se formira bojama, materijalima, oblicima, svjetlosnim efektima, dekorativnim elementima te interakcijom svega nabrojenog. U ovako kompleksnoj cjelini, koja mora biti harmonična u svim svojim segmentima, lusteri kao element centralne rasvjete dominiraju svojim dimenzijama i oblicima. Iako neki centralnu rasvjetu koriste rijetko, ovakav dominantan element ima dvojaku funkciju već u svojoj osnovnoj ideji: funkcionalnu – svjetlosnu te izrazito dekorativnu – trendovsku.

Želite li pratiti najnovije smjernice za uređenje interijera, potražite rješenja sa smjelim lusterima u stilskim, modernim, elegantnim, minimalističkim ili otkačenim oblicima, s jednom zajedničkom karakteristikom – istaknutom dimenzijom. Ovakav luster u prostoru može biti popraćen stolnim ili stojećim lampama u istom ili različitom dizajnerskom rješenju. Trendovi nameću istaknute dimenzije lustera, ali ne i stil, tako da pobornici različitih tipova uređenja mogu ispuniti trendovske zahtjeve i poigrati se ovakvim interesantnim načinom osvjetljavanja i dekoriranja prostora.

Veliki trendovski lusteri se izrađuju od različitih materijala: stakla i kristala, metala, drva, plastificiranih elemenata, kovanog željeza, papira, tkanina, žice... Raznolika oblikovna rješenja daju različite tipove rasvjete, koje je najbolje isprobati već u prodajnom salonu. Velika dimenzija lustera ne znači i jaku rasvjetu. Prije odabira lustera definirajte potrebnu jačinu rasvjete u prostoriji kako ne biste odabrali pogrešan proizvod. Regulacijom jačine svjetlosti jednostavno ćete smanjiti njenu jačinu i kreirati intimniji ugođaj u prostoru.

Dnevni boravci i blagovaonice su idealni prostori za primjenu istaknutih lustera. Sloboda u miješanju stilova dozvoljava raskošne kristalne lustere postaviti u minimalistička interijerska rješenja te im dati dodatni šarm. Miješanje stilova idealan je odabir za mnoge koji se ne mogu u potpunosti naći samo u jednom stilskom izražaju. Lusteri modernih, jednostavnih oblika te povećanih dimenzija odličan su odabir za one koji se ne usuđuju tako hrabro upustiti u trendovske igre rasvjetnim tijelima.

Istaknuta rasvjeta postaje sastavni dio i u opremanju spavaćih soba. Ovi prostori, prema modernim koncepcijama, ne služe više samo za spavanje, već i za boravak te druženje s partnerom i ukućanima te kao takvi zahtijevaju naglašenu rasvjetu. Moderni, veliki lusteri postaju imperativ i u spavaćoj sobi te ju čine raskošnom.

Posebno interesantna rješenja postižu se u moderno dizajniranim kuhinjama u kojima napa postaje naglašeni funkcionalni, ali i svjetlosni element. Svojim oblikom podsjeća na stilski pojednostavljene lustere ili se u oblikovnom smislu multipliciraju elementi identičnog oblika – napa te još jedan ili više lustera.

Naglašena rasvjetna tijela se u kupaonicama počinju pojavljivati iznad tuš-kabina ili ležećih kada, i to u elegantnim geometrijskim formama s LED rasvjetom, koja može biti i u boji. Ovakva rješenja mogu stvarati različite efekte, od intimnih do senzacionalističkih, a kombiniraju se s drugim vrstama rasvjete – zidnom ili ugradbenom u kupaonskim elementima.

Igra trendovskim imperativima može biti vrlo zanimljiva i u krajnjem rezultatu atraktivna, a pogotovo kada trend shvatite kao izvor ideja, koji interpretirate na vlastiti način. Veliki lusteri dio su tog trenda, pa uživajte u kreativnim mogućnostima koje oni pružaju.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više