U ČAST DJEDU

Britanci naših korijena autostopom došli do Otočca!

12.05.2015 u 14:30

Bionic
Reading

Sam i Chris Ogrizović, dva rođaka hrvatskih korijena, početkom svibnja krenula su na autostopersku rutu dugu 1770 kilometara s ciljem dolaska do sela Brlog u Otočcu - rodnog mjesta djeda Nicole koji je prošle godine izgubio bitku s Alzheimerovom bolešću. Upravo njemu u čast, Sam i Chris krenuli su na ovo zanimljivo putovanje humanitarnog karaktera, a kako je ono uistino izgledalo i što su Sam i Chris otkrili na njemu - saznajte u nastavku

Nicola, djed Sama i Chrisa Ogrizovića, pobjegao je iz sela Brlog u Otočcu s nepunih 14 godina. Nakon bijega iz okupirane Jugoslavije, Nicola je pet godina proveo u zatvoreništvu u Italiji, nakon kojeg se odselio u mjestašce Ravenshead u Nottinghamshireu gdje je osnovao obitelj i za život zarađivao kao rudar. U čast svom preminulom djedu, rođaci Sam i Chris odlučili su se na autostopersko proputovanje bez karata i novčane pomoći. Svoje putovanje Sam i Chris započeli su 1. svibnja, proveli su i noć na benzinskoj postaji u austrijskim Alpama, nakon čega su se autostopom zaputili do Zagreba s vozačem kamiona koji ne govori engleski.

Dok su prolazili ruralnim dijelovima Hrvatske, Sam i Chris su na proputovanju susreli par koji im je pružio kratkoročan smještaj. 'Pokušali smo im objasniti pozadinu priče koja stoji iza našeg putovanja, nakon čega su nas ugostili u svom domu u Ogulinu uz neizostavnu rakiju', napisali su Sam i Chris na svojoj Facebook stranici na kojoj iznose detalje i dogodovštine svoga pothvata.

Izvjesni Toni i Goga koji su ugostili Sama i Chrisa, osim smještaja, odlučili su ih odvesti do djedova rodnog Brloga. Uz pomoć prevoditelja, Sam i Chris su otkrili postojanje rođaka o kojima prije nisu ni znali da postoje. 'Otišli smo na lokalno groblje gdje smo naišli na grobove djedovog oca, majke i sestre, nakon čega smo upoznali čovjeka koji je osobno poznavao našeg djeda i koji nam je, uz prevoditeljsku pomoć, ispričao sve što nas je zanimalo. Nakon priče s djedovim poznanikom, rečeno nam je kako imamo obitelj u Brlogu koja nas je godinama pokušavala kontaktirati, ali bezuspješno', otkrivaju Sam i Chris.
Nicola Ogrizović, djed junaka ove autostoperske avanture, umro je prošle godine od posljedica Alzheimerove bolesti u dobi od 86. godina. U čast preminulom djedu, unuci Sam i Chris odlučili su se za humanitarno putovanje tijekom kojeg su dosad prikupili 5300 funti za borbu protiv Alzheimera.

Kako je izgledalo autostopersko putovanje Sama i Chrisa, u cijelosti možete saznati na njihovoj službenoj Facebook stranici