FUNKCIONALNO, A LIJEPO

Kako manju kuhinju učiniti većom

12.05.2015 u 09:34

Bionic
Reading

Kod malih kuhinja potrebna je pametna organizacija kako bi svi članovi u njoj svakodnevno mogli dobro funkcionirati, a nekim promjenama možete dobiti još više prostora

Možda vam se na prvi pogled čini kao da ste već sve učinili kako bi vaša mala kuhinja izgledala što prostranije i funkcionalnije, ali postoje još neki detalji koji konačnici mogu značiti veliku razliku kad je iskoristivost prostora u pitanju.

Palete boja i sjaj

Radite li novu kuhinju ili, primjerice, bojite zidove, birajte svijetle tonove jer će prostor djelovati veće i manje zagušeno. Kod odabira fronti na kuhinji pomoći će visoki sjaj jer će se svjetlost djelomično odbijati pa će prostor također djelovati prostranije. Kod manjih preinaka možete, primjerice, zamijeniti samo prednje fronte na gornjim ormarićima u nekoj od svjetlijih boja i kuhinja će odmah biti veća i svježija. Još jedan trik jest da gornji ormarići budu od stakla jer to će dati dodatnu dubinu pa će prostor također biti ugodniji oku na prvi pogled.

Ručkice na ladicama i vratima

Ako možete, stavite što manje ručkice, koje nisu ispupčene jer vam se lako može dogoditi da zapinjete za njih i u maloj kuhinji će otežati boravak više ljudi odjednom. Najbolje što možete učiniti jest da ručkica uopće nema, već se otvaranje vrši dodirom direktno za frontu ili na potisak pa se vrata otvaraju sama.

Pohranjivanje namirnica i stvari

Dublje ladice umjesto klasičnih omogućit će vam bolje spremanje stvari i pribora poput lonaca koje onda možete slagati jedan u drugi. Kada birate gornje ormariće, neka budu do stropa. Na najgornje police možete složiti stvari koje ne koristite često.

Radna površina

Sve stvari koje ne koristite svakodnevno, koliko god malene bile, maknite s radne površine kako biste dobili više mjesta za svakodnevnu pripremu hrane. Mnogi u kuhinji vole držati razne ukrasne stvari i one su doista lijepe ako imate mjesta za njih. Umjesto toga, radije nešto objesite na zid i dobit ćete i jedno i drugo – osobni pečat i radni prostor.

Pametan raspored

Nemate li, primjerice, mjesta za veći stol, pomognite si šankom na kraju kuhinje ispod kojeg ćete lako smjestiti stolice. Gledajte da je najvažnije imati dobro osvijetljen prostor za pripremu namirnica, a dodatno mjesto za hranu i stvari možete dobiti policama po obližnjim zidovima u blagovaoni. Kod novih kuhinja obično su vrlo dobro rješenje takozvane mini smočnice na izvlačenje. Radi se o ormariću koji ima izrađene žičane police i izvlače se van pa možete dosta toga spremiti na njih i lako su dostupne.

Rasvjeta

Osim da vidite što radite dok perete posuđe ili primjerice čistite ribu, dobro osvjetljenje djeluje i na dojam o kakvom se prostoru radi. Naravno, najbolje je imati što više prirodnog svjetla pa maknite guste zavjese i rolete, ali si pomognite malim halogenkama koje možete ugraditi doslovce bilo gdje u kuhinji i direktno na kuhinjske ormariće.