MALE POGREŠKE

Ne uspijevate uzgojiti začine? Možda griješite u ovom!

01.05.2015 u 08:35

Bionic
Reading

Svježi origano, ružmarin, kadulja ili bosiljak oplemenit će svako jelo, a da biste uzgajali začine kod kuće trebate samo izbjegavati neke od pogrešaka koje često rade mnogi početnici

Imajte na umu da začine treba stalno trgati ili rezati čime se potiče njihov bujniji rast i jačanje. Za početak izaberite tri do pet začina koje najčešće koristite dok kuhate, po jedna biljka od svakog začina bit će dovoljna, savjetuje autorica bloga Moj balkon, krajobrazna arhitektica Željka Kolak

Zalijevanje

Nemojte previše zalijevati biljke u želji da dobiju dovoljno vode. Začini vole vodu, ali ne vole plivati u njoj. Ako ih budete previše zalijevali, istrunut će. To ćete spriječiti tako da začin posadite u teglici koja na dnu ima rupe pa će višak vode slobodno otjecati. Svakako podstavite tanjurić da se voda ne prolije po površini. Pri sadnji začina potrebno je napraviti drenažu, a za to vam, savjetuje Kolak, mogu poslužiti kamenčići koje ste sakupili po plaži, običan šljunak ili glinopor koji možete kupiti u vrtnim centrima.

Začine je bolje zalijevati češće, a manje. Prije zalijevanja stavite prst u zemlju i ako je suha nešto dublje od same površine, znači da joj je potrebna voda. Prestanite zalijevati kada na tanjuriću ispod teglice primijetite prve kapi vode.

Orezivanje

Neke začine više, neke manje, ali svakako ih treba redovno orezivati, uklanjati žućkaste ili oštećene listiće kako bi biljka bujala. Peršin primjerice ne treba često orezivanje, a bosiljku je baš potrebno. Kod kupnje začina, svakako se raspitajte koliko je često orezivanje potrebno kako bi bila zdrava i bujna rasta.

Prihranjivanje začina

Kada kupite začin i presadite ga u teglicu, nemojte se pouzdati u zemlju s kojom je došla. Da bi biljka napredovala, potrebno ju je prihraniti otprilike jednom tjedno, ali isključivo organskim gnojivom, i to vrlo malo. Ako radite kompost kod kuće, svakako će dobro doći za zdraviju biljku.

Ne morate krenuti od samog početka

Lijepo je pratiti kako će od sjemena nastati mala biljčica, a zatim i začin koji ponosno koristite za svoja jela, ali ako nemate strpljenja, kupite već izrasli začin. Zemlja u koju ga sadite, presađujete ili sijete neka bude univerzalni supstrat, pH neutralan. Ako slučajno imate domaće proizveden humus, pomiješajte ga s običnom, vrtnom zemljom ili pijeskom.

Svjetlo

Bez obzira na to krase li začini kuhinju, stoje li na prozorskoj dasci ili su na balkonu, moraju dobiti dovoljnu dozu dnevnog svjetla. To zapravo znači da trebaju svakodnevno biti minimalni četiri sata okupani suncem. No dolaskom ljetnih dana, sunce zna biti prejako za osjetljivije začine, pogotovo ako ih uzgajate na prozoru (efekt staklenika). Tada će ih biti potrebno malo zasjeniti, odnosno odmaknuti od prozora, savjetuje Kolak.

Sami u posudi ili u društvu?

Za pojedinačan uzgoj začina izaberite tegle ne manje od 10 centimetara u promjeru jer će vrlo brzo zapuniti posudu koja će im postati pretijesna. Za začine koji razvijaju jak korijen, kao peršin, celer ili koromač, predvidite nešto dublju i veću teglu, na primjer promjera 15 centimetara. Ako se odlučite saditi mentu, nemojte je saditi u kombinaciji s drugim začinima jer će ih brzo nadvladati; menta se širi podzemnim ili nadzemnim izdancima i dosta je invazivna, pa je najbolje da bude sama u posudi, savjetuje krajobrazna arhitektica Željka Kolak.