ROVINJ, KOTOR, PIRAN...

Ovo su najljepša nerazvikana mjesta u Europi

24.04.2015 u 13:58

  • +6

Najljepša nerazvikana mjesta u Europi

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Bionic
Reading

Zašto umjesto razvikanih europskih destinacija Amsterdama, Pariza, Londona ili Rima ne biste posjetili gradove koji se nalaze ispod turističkog radara, no pravi su prirodni biseri. Top-listu takvih mjesta sastavili su na stranici PureWow, a njihovu listu prenio je i Huff Post. Među deset mjesta koje svakako treba posjetiti u Europi izdvojili su Rovinj i susjedne nam Kotor i Piran

Goreme, Turska
Što može biti ljepše od pogleda na nevjerojatne formacije stijena u turskom Goremeu u kojima su izgrađene prekasne crkve? Jedino možda panoramski pogled iz ptičje perspektivu na čudesnu prirodnu formaciju, i to iz balona.

Torun, Poljska
Poljski grad u gotičkom stilu na obali rijeke manje je napučen turistima od razvikanih Varšave i Krakowa. Ima bogatu kazališnu scenu, a i Kopernikovo je rodno mjesto. No ako se nađete u njemu, svakako posjetite muzej medenjaka pa kojima je nadaleko poznat.

Manarola, Italija
Cinque Terre (Pet zemalja) naziv je za pet naselja u ligurskom priobalju, a Manarola je najstarije i drugo najmanje mjesto od njih pet. U njemu se nalazi skupina vjerskih objekata iz 14. stoljeća, a kuće su sagrađene dijelom na stjenovitoj kosini iznad mora, a dijelom uz tok potoka Grappa. Ovo pitoreskno mjesto idealno je za sve koje vole mir i tišinu jer nema automobila pa se u miru može uživati u morskim plodovima iz Ligurskog mora i finom vinu.

Ikaria, Grčka
Na ovom grčkom otoku stanovnici nerijetko slave stoti rođendan, a krase ga prelijepe plaže. No osim izležavanja na plažama, tijekom ljetnih mjeseci posjetitelji se mogu zabaviti i na panagirijama, festivalima koji slave različite vjerske blagdane, a održavaju jednom do dvaput tjedno u razdoblju od svibnja do listopada.

Hallstatt, Austrija
Nerijetko ga nazivaju austrijskim biserom, a ovo pitoreskno selo okruženo je rudnicima soli i u njemu nema automobila što ga čini idealnom destinacijom za sve one koji najviše cijene mir i prirodu.

Alesund, Norveška
Prekrasne šarene fasade uljepšat će i najtmurniji dan, a turisti se mogu zabaviti i u najvećem akvariju s morskom vodom na sjeveru Europe, Atlantic Sea Parku koji se nalazi nedaleko od Alesunda, u mjestu Tuenesetu. Ljubitelji skijanja i drugih zimskih sportova tijekom hladnijih mjeseci mogu uživati u odličnim stazama na obližnjim planinama Sunnmore.

Kotor, Crna Gora
Nalazi se u bokokotorskom zaljevu koji je jedan od najdubljih i najdužih zaljeva na Jadranskom moru pa se često naziva najjužnijim fjordom Europe, a nad gradom se uzdižu impresivne litice Orjena i Lovćena. Stara mediteranska kotorska luka okružena je srednjovjekovnim gradskim zidinama i pod zaštitom je UNESCO-a, zbog čega ga često nazivaju malim Dubrovnikom.

Piran, Slovenija
Uske uličice vijugaju ovim povijesnim slovenskim gradom smještenim na vrhu istoimenog poluotoka. Gradić je toliko malen da je potrebno svega pola sata da ga propješačite s kraja na kraj. Jedna je do glavnih slovenskih turističkih atrakcija i pravi je muzej na otvorenom sa srednjovjekovnom arhitekturom i bogatim kulturnim nasljeđem.

Rovinj, Hrvatska
Ugodna mediteranska klima i sjajna gastronomska ponuda u kojoj prednjači svježa riba glavni su aduti ovog grada koji je ujedno i najjači turistički centar Istre. Obližnji nacionalni park Brijuni pravi je magnet za turiste, a na njima postoje mnogi kulturno-povijesni ostaci od kojih su najpoznatiji i najsačuvaniji: rimski ladanjski dvorac iz I.-II. st. s termama, Venerinim hramom, Bizantski kastrum te bazilika sv. Marije Formoze iz VI. stoljeća, crkva sv. Germana iz XV. stoljeća.

Porto, Portugal
Drugi najveći portugalski grad često je su sjeni glavnog grada Lisabona. I to potpuno nezasluženo. Živopisne šarene zgrade, bogata kulturna scena te gastronomska ponuda čine ga idealnim odredištem za istraživanje Portugala.