ZA SVAKI DOM

Pet sobnih biljaka koje nije lako ubiti

22.04.2015 u 07:01

Sobne biljke

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Malo nas ima dovoljno vremena brinuti o biljkama kod kuće, a svi volimo zelenilo jer životni prostor čini ljepšim i udobnijim. Spadate li među nas, razveselit ćete se ovim biljkama koje su prekrasne, a ne traže puno njege

Budući da svi tražimo biljke koje nisu zahtjevne za održavanje, donosimo pet sobnih biljaka koje nije lako ubiti.

Sanseverija

Sanseverija je poznata po svojim mesnatim listovima koji mogu biti dugački do 80 centimetara. Više je vrsta ove biljke, ali svaka ima šare. Zaista nije zahtjevna jer može biti i direktno na suncu, ali i na nešto tamnijim mjestima, a listove koristi kao spremnike s vodom za crne dane, odnosno one kada je zaboravite zaliti. Ipak, ako je stalno držite u sjeni, izgubit će svoju ljepotu i šare će postati manje vidljive. Možete je staviti i u spavaću sobu jer spada u kategoriju biljaka koje čiste zrak od štetnih kemikalija.

'Voli svjetlo iako će preživjeti i u uvjetima gdje ga ja manje. Treba svakako biti oprezan s zalijevanjem, a supstrat nikad ne smije biti previše vlažan jer će sanseverija u tom slučaju početi žutjeti. Bilo bi dobro ostaviti ga da se prosuši između zalijevanja te je zaliti tek kad supstrat bude suh. U teglu u koju ih sadite obavezno sastavite sloj drenaže', savjetuje krajobrazna arhitektica Željka Kolak s bloga Mojbalkon

Kaktus olovka

Biljka Euphorbia tirucalli posebno će vam prirasti srcu kada vidite koliko joj ne nedostaje vaša pažnja. Ona je doslovno neuništiva i ne zahtijeva baš nikakvu posebnu brigu. Zbog tankih grančica i netipična izgleda, zovu ga kaktus olovka. Njeguje se poput ostalih sorta kaktusa, bez previše vlažnosti.

'To je biljka s karakterom. Odmah treba izdati upozorenje – ova biljka je iz roda mlječiki i mlijeko koje ispušta prilikom lomljenja ili trganja grančica vrlo je otrovno! Ako primjerice istrljate oči rukama koje su bile u doticaju s mlijekom mlječike, možete ugroziti zdravlje svojih očiju ili zaraditi kožne reakcije. Nemojte je stoga držati blizu djece. Za održavanje je vrlo jednostavna, rijetko traži vodu, poželjno je prosušiti tlo gotovo u potpunosti uzme u dva zalijevanja. Tlo mora biti ocijeđeno, ne smije stajati u vodi jer pritom dolazi do truljenja korijena. Ova biljka voli svjetlo, no naravno, kao ni jedna sobna biljka ne voli direktno svjetlo. Smijete je orezivati, ali s dodatnim oprezom zbog otrovnog mlijeka koje ispušta. Kukci i nametnici je izbjegavaju što je veliki plus', savjetuje Željka Kolak.

Vodena palma

Kao što samo ime govori, ova biljka nema nikakvih problema s viškom vode pa je zapravo najbolja za one koji u stalnoj brizi hoće li biljka napredovati, često zalijevaju i previše. I dok drugim biljkama kod prejakog zalijevanja trunu korijeni te cvijet propada, vodena plama uživat će u svakom kupanju viška. Ako joj korijen nije uvijek mokar, listovi žute i propadaju.

Vodena palma ili cyperus alternifolius (šilj, papirus) iz porodice je šaševa, voli vodu, pa joj zemlja mora biti vlažna, ali i visoke temperature pogotovo zimi. Stoga ju je potrebno držati u grijanoj prostoriji, a u proljeće presaditi koristeći supstrat pun kore (poput onog namijenjenog orhideja) jer će u preteškom mokrom supstratu doći do truljenja korijena. Ovo je jedna od rijetkih biljaka kojoj u tanjuriću uvijek smije biti vode. Potrebno ju je prihraniti svaka dva tjedna, ali i redovito i prskati vodom kako bi dobila nužno potrebnu vlagu', savjetuje Kolak i dodaje da je ova zanimljiva biljka iz porodice Cyperus papyrus koji raste na obalama Nila i od nje se nekad radio papir, a s vremenom je postala tražena ukrasna biljka.

Tilandsija ili bromelija

Ima dugačke okrugle listove koji se slobodno šire, a i prekrasnu srž s malim cvjetovima pa je vrlo lijepog izgleda. Voli prigušeno svjetlo pa pazite na poziciju gdje će u stanu stajati, ali nakon toga nema više prevelike brige oko tilliandsije. Dovoljno ju je zaliti svakih sedam do deset dana, ali njen lijepi cvijet privući će vam pažnju i podsjetiti vas na tu obavezu.

'Ova biljka raste iz zraka. To je epifit koji raste uglavnom na granama drveća, a dolazi iz vrućeg podneblja Srednje i Južne Amerike. Zbog toga ju je potrebno svaki dan prskati, a svaka četiri tjedna potrebno je u prskalicu staviti prihranu ili svakih pet do sedam dana potopiti u vodu da se dobro napije pa izvaditi', objašnjava Kolak.

Filadendron

Također spada u kategoriju manje zahtjevnih biljaka, a budući da može narasti i do tri metra u visinu, trebate joj osigurati dovoljno mjesta. Postoji više vrsta filadendrona, a razlikuju se po obliku lista i stabala. No većina pripada penjačicama pa ih možete pustiti da se penju uz određeni zid ili policu. Za početnike je najbolja vrsta monster koja ima velike listove. Da biljku trebate zaliti, vidjet ćete po suhoj zemlji ili promjeni boje na listovima.

To je kao otporna biljka koja voli svjetlo i uvijek se okreće prema njemu, kaže Željka Kolak i dodaje: 'Robusna je, a brzo raste pa već u jednoj godini ima ogroman prirast, oko metra u visinu i širinu ukoliko su uvjeti povoljni. To je zapravo penjačica, a penje se pomoću zračnog korijenja pa joj potrebna pomoć u oblik štapa (omotan kokosovom korom). Jako je zahvalna na prihrani što ćete vrlo brzo vidjeti jer odmah izbaci mlade listove'.