TRAVELLER PREPORUČUJE

Naše kamenice na listi 10 najboljih stvari u Europi

17.04.2015 u 12:49

Bionic
Reading

Urednici Travellera, poznatog časopisa specijaliziranog za putovanja te dijela grupacije izdavačke kuće Condé Nast, Mali Ston i njegove kamenice stavili su na listu 10 najboljih stvari koje morate isprobati u Europi

Vožnja kanalima u Amsterdamu

Odličan je to način da razgledate grad i uživate u pogledu vozeći se s ekipom, naravno dobro opremljeni finom hranom i pićem. Budući da Nizozemci nisu pretjerano ludi za zavjesama, možete se zabaviti vireći u njihove domove te vidjeti koliko je drugačija njihova kultura stanovanja, a arhitektura starih zgrada je predivna.

Velika tržnica u Istanbulu

Teško je nadmašiti posebnu, Veliku tržnicu u Istanbulu jer je jedna od najvećih i najstarijih u cijelom svijetu. Datira iz 1400-ih godina i ima više od 5.000 štandova, a nudi zapravo sve: nakit ručne izrade, tekstil, keramiku, tepihe i stare kovanice uz odlične torbe, satove i cipele.

Sveučilište Trinity u Dublinu

Glavna atrakcija ovog sveučilišta je Kellsova knjiga koja datira iz 800. godine te je izložena u veličanstvenoj Staroj knjižnici. Osim toga, u takozvanoj Dugačkoj sobi čini vam se kao da ste došli na set nekog filma.

Kupanje u Švedskoj

Čini se kao izazov i nama, kao ponosnim žiteljima mediteranske zemlje s prekrasnim morem, vjerojatno i jest, ali kupanje u Švedskoj sigurno je nezaboravno iskustvo. Ako se odlučite na ovu avanturu, odaberite most Västerbron kod Långholmena te Norr Mälarstrand kod Kungsholmena. Autori garantiraju promptno razbuđivanje i čistu vodu.

Kensingtonski vrtovi

Za Hyde park u Londonu vjerojatno ste čuli, ali Kensingtonski vrtovi su mjesto uz prelijepu istoimenu palaču koje morate doživjeti. U samom centru Londona park je 1728. projektirao i tijekom deset godina realizirao kraljevski vrtlar Charles Bridgeman, jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih britanskih krajobraznih arhitekata. Zbog toga su Kensingtonski vrtovi zaštićeni najvišom spomeničkom kategorijom.

Istražite Davida – iz svih kutova

Nadaleko poznata Michelangelova skulptura Davida zaista zaslužuje to da je prilikom posjeta Firenci dobro promotrite iz svih kutova - na spuštenoj desnoj ruci jasno su vidljive izbočene žile, a kipar ga je prikazao prije nego što je krenuo u bitku. Riječ je o fascinantnoj skulpturi, 5,17 metara visokom komadu mramora iz Carrare koji istodobno djeluje ljudski i božanski, a Michelangelo je radio na njemu od 1500. do 1504. i jedno je od njegova dva najveća kiparska djela. Nalazi se u firentinskoj Akademskoj galeriji, a kopija na Piazza della Signoria.

Kamenice morate jesti u Hrvatskoj

U Malostonskom zaljevu kamenice se uzgajaju još od vremena Rimskog Carstva. Njihov delikatan okus hvale već stoljećima, a najbolje prijaju uz čašicu lokalnog bijelog vina - pošipa.

U Stuttgartu spavajte u automobilu

U njemačkoj prijestolnici autoindustrije, Stuttgartu, domu Daimlera i Mercedes-Benza, zaista možete spavati u automobilima koji su pretvoreni u udobne krevete. Tematski hotel V8 nudi noćenje u neodoljivoj Volkswagenovoj Bubi, pa čak i crvenom Cadillacu kabrioletu. Svakako ne smijete propustiti posjetiti Mercedesovu tvornicu, koja se nalazi točno preko puta hotela, a u kojoj se dnevno proizvede 2500 skupocjenih automobila s 'nišanom'.

Pogledajte flamenko show u Andaluziji

U vatrenom flamenku možete uživati u bilo kojem andaluzijskom gradu. Uz čašicu vina i udobno zavaljeni, prepustite se zavodljivim prizorima ovog prekrasnog plesa.

Provozajte se u kočiji u staroj jezgri Krakowa

Krakow je prekrasan poljski grad prepun povijesnih i kulturnih znamenitosti. Njegov stari grad i srednjovjekovna plača Wawel zaista su vrijedni vašeg vremena, pogotovo ako se odlučite na polaganu vožnju kočijom kroz starogradsku jezgru.