DA, MOGUĆE JE

Kako se zdravo hraniti, a da ne bankrotirate

16.04.2015 u 08:40

Bionic
Reading

Iako se mnogi trude zdravo hraniti, katkad to nije baš lako izvedivo zbog nepristupačnih cijena namirnica, posebno onih koje su označene kao zdrave

Evo nekoliko ideja prilikom odabira takvih namirnica koje bi vam mogle spasiti budžet:

Plan kupnje

Stavite na popis što morate kupiti kako ne biste došli u napast pri pogledu na prepune police. Kad vas ponese šoping groznica, teško se zaustaviti.

Smrznute namirnice

Svježe bobičasto voće ili povrće koje se pojavi na početku svoje sezone zna dosezati astronomske cijene. Nutricionisti pak savjetuju jeftiniju varijantu – smrznute namirnice koje također sadržavaju hranjive tvari. Budući da ne sadržavaju konzervanse, bolja su opcija od povrća ili voća u limenkama.

377483, 377581, 377608, 377469Salate

Kupovne salate vrlo su praktično rješenje, slažemo se, no obično nisu baš jeftine (s obzirom na realnu cijenu tog povrća). Za taj potrošeni novac možete napraviti više porcija salata po vlastitom izboru!

Čips od povrća

Čips od netipičnih namirnica poput čipsa od kelja zanimljiva je grickalica, no ne za sve. Predlažemo jeftiniju varijantu: možete ga i sami napraviti, objašnjava eatingwell.com. Izrežite kelj na listiće, posolite i stavite u lim za pečenje s malo maslinova ulja i pecite na oko 350 stupnjeva oko 15 minuta.

Piletina

Umjesto kupnje gotovih komada poput pilećih prsa ili krila, radije se odlučite za cijelo pile koje možete sami izrezati i iskoristiti za više obroka. Ovo je puno bolja varijanta i za kućni budžet.

Riba

Riba je bogata masnim kiselinama omega 3, no cijene svježe ribe dosta variraju. Iako mnogima možda nije tako ukusna, i konzervirana riba poput tunjevine ili lososa odlična je zamjena. Iskoristite je u salati i nećete pogriješiti.

Samoniklo bilje

Zašto ne biste u svoj meni uključili i samoniklo bilje poput kopriva, divljih šparoga ili mladog maslačka? Prepuni su hranjivih tvari i što je najbolje, besplatni su!

Začini

Ako imate mogućnosti na svom prozoru, balkonu ili vrtu, zasadite začine koji će vam dobro doći prilikom pripremanja jela. A i uštedjet ćete.

Savjet za kraj

Na polici s namirnicama sniženih cijena možete naći zdrave proizvode koje su izdvojeni zbog kratkog roka trajanja ili npr. povrća ili voća s minimalnim oštećenjima pa i o tome vodite računa. Još jedan način uštede je taj da češće kupujete zdrave namirnice robnih marki ili začine u rinfunzi budući da su puno jeftiniji od onih u pakiranjima.