LAKO USPIJEVA

Vanjsko cvijeće koje ne traži previše brige

17.04.2015 u 08:46

  • +4

Vanjsko cvijeće

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Sunčani dani mame nas da što više vremena provodimo na otvorenom i da uredimo vrt ili balkon. Ne znate kojim biljkama ukrasiti vanjski prostor? Započnite s onima koje ne traže previše brige

Verbena

Najljepše kod ove biljke jest to što cvate cijelo ljeto. Može biti kao puzavac ili grmolika oblika i ima sitne cvjetove u jednoj ili dvije boje. Cvjetovi mogu biti u crvenoj, ružičastoj, plavoj, ljubičastoj, žutoj te bijeloj boji pa imate odličan izbor nijansi koje vam se više sviđaju ili bolje odgovaraju ostatku vrta.

Lantana

Poput verbene pripada porodici Verbenacaeae, a što su dani topliji, više cvjeta. Grmolika je oblika i može narasti više od šest metara ako je želite pustiti uz ogradu, pergole ili nadstrešnicu. Traži dosta sunca i voli vlagu, a da bi bila njegovana, prihranite je jednom mjesečno.

Vodenika

Vodenike će lijepo uspijevati na istočnom balkonu s obzirom na to da vole hlad. Kako bi vam lijepo rasle i cvale, zalijevajte ih navečer; tako ćete ih pripremiti na dozu sunca koju će primiti ujutro, uzet će vlage koliko im je potrebno, a višak će se osušiti na suncu.

Pelargonije

Pomalo starinska i jako klasična, pelargonija je vladarica južnog balkona, kaže krajobrazna arhitektica Željka Kolak. Dijelimo ih na pelargonije zonale ili stajaće pelargonije, pelargonije peltatum ili viseće pelargonije i pelargonije caliente - grmolika pelargonija koja je hibrid negdje između ovih znanih sorata, vrlo je otporna na sušu i voli puno sunca te je idealna za sadnju na gredice. Možete računati da će popuniti cijelu teglu i preći preko rubova, pa bismo ju nazvati poluviseća pelargonija. Za južni balkon idealne su viseće i poluviseće pelargonije, dok je stajaća pelargonija pogodna za jugozapadne i zapadne balkone.

Ukrasna kopriva

Coleus (ukrasna kopriva) također je biljka koja nema velike zahtjeve. Odgovara joj i svjetlost i hlad. Ako je više na suncu, moguće je da boja listova bude malo bljeđa. Listovi mogu biti crveni, žuti ili šareni, a spada među vrlo povoljne lončanice koje će krasiti vaš balkon ili vrt.

Kalibrahoa

Sitni cvjetići koji podsjećaju na zvončiće idealni su za vrt ili balkon, posebno što kalibrahoa ima bijele, žute, ružičaste, plave, ljubičaste, narančaste ili crvene latice. Budući da se najčešće uzgaja u grmolikom obliku, najbolje je posaditi ju u teglu i možete ju staviti u bilo koji kutak balkona, na terasu ili u vrt. Redovno je gnojite kako ne bi klonula.

Fuksija i begonija

Sjeverni balkoni ukradu barem malo jutarnjeg i popodnevnog sunca, a biljka kraljica sjevera je fuksija. Iako su osjetljivije, zbog lijepih cvjetova vrijedi se oko njih potruditi. Čim ih posadite ,dosta ih skratite kako bi formirale dobar habitus. Uz fuksiju, tu su obična begonija i gomoljasta, viseća begonija koja ima raskošne crvene, ružičaste, žute ili narančaste cvjetove. Na sjevernom balkonu uspijevat će trajnice, naročito funkije ili hoste, paprati i ukrasne trave.