PLES POD MASKAMA

BBC oduševljen riječkim karnevalom

27.03.2015 u 10:30

Bionic
Reading

BBC je obratio posebnu pažnju na hrvatsku karnevalsku tradiciju te usput i objasnio neke zanimljivosti lokalnih običaja

Kako se bliži Uskrs, mnogi će odjenuti ovčje runo i posebne maske te se s kravljim zvonima vezanim oko pasa prošetati gradovima i selima u okolici Rijeke kako bi istjerali zle duhove. Ovaj običaj označava dolazak proljeća, a oni koji to čine nazivaju se zvončarima, piše BBC

Zvončari plešu na poseban način kako bi im zvona obješena po tijelu zvonila, a putuju od sela do sela gdje piju i jedu. Obično uz njih ide i netko tko ih podsjeća kako se treba ponašati te da ih čeka daljnje putovanje. Različite grupice uglavnom se po putu spoje i na kraju stvore povorku dugačku nekoliko kilometara.

Kako je netom prije Drugog svjetskog rata bilo zabranjeno nošenje maski, neki od karnevalskih sudionika imaju samo šešire s cvijećem od šarenog papira. U karnevalu ne sudjeluju samo odrasli, već i djeca, ponekad u zasebnoj paradi.

Karneval svake godine privuče više od 100.000 posjetitelja, a u njemu sudjeluje oko 10.000 ljudi. Zvončari su postali simbol kulture pa su od 2009. na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine.