VELIKO SPREMANJE

Uz ove trikove čišćenje će biti brže i lakše

18.01.2017 u 18:43

Bionic
Reading

Brzo proljetno čišćenje, a kuća ipak blista? O tome većina nas sanja, posebno što sunce mami u prirodu, a neke stvari kad-tad moramo srediti. Uz nekoliko savjeta iskusnih organizatora imat ćete vremena i za jedno i za drugo

Prvo i osnovno je da nabavite dovoljno krpa i sredstava za čišćenje jer ako u pola posla shvatite da vam nedostaje nešto, lako ćete odustati, a sve će vas opet čekati neki drugi dan.

Krenite od stropa

Nema smisla usisavati i brisati podove pa onda primjerice brisati prašinu na vratima jer će sve ionako pasti na pod. Zato krenite od vrha. Uzmite takozvani praško i skinite svu prljavštinu s lustera, rubova vrata, karniša i prozora te ostalih kutaka.

Slike i sjenila za lampe

Ovo može biti iduće na listi jer, ruku na srce, sigurno ih ne čistimo jednom tjedno kao što usisavamo ili peremo kupaonicu. Organizatorica za čišćenje Leslie Reichert otkriva za Good Housekepping kako slike treba skinuti sa zida i zatim ih obrisati vlažnom krpom. Tako ih nećete slučajno skinuti i oštetiti, a budući da se ne čiste često, dobro stisnite i obrišite okvire. Imate li slike u staklu, ne špricajte tekućinu direktno na staklo kako slučajno ne bi prošla na umjetninu i nepovratno je oštetila. Sjenila za lampe i ostalu rasvjetu oprezno obrišite vlažnom krpom, a mogu vam pomoći i vlažne maramice za čišćenje.

Tepisi i namještaj

Od velikih komada pokućstva koje treba dobro očistiti svakako se ističu tapecirane stolice i garniture za sjedenje. Pazite da nastavak usisavača ne bude prljav, posebno ako imate svijetli materijal, a usisavanjem ćete najbrže skinuti prašinu dok jastuke i dodatke vjerojatno možete ubaciti u perilicu rublja. Tepih usisajte s obje strane, zamotajte i maknite dok ne završite s čišćenjem i pranjem podova.

Kupaonica

Imate li zavjesu za tuširanje, operite je u perilici rublja na programu za osjetljive tkanine. Mrlje od kamenca možete lako skinuti octom. Uzmite malo vate, natopite je octom i stavite na primjerice pločice pa ostavite da djeluje oko pola sata. Poslije samo operite sredstvom za čišćenje. Vata se da lijepo rasporediti i po pločicama na zidovima, samo nemojte stavljati prevelike trake. Radije ih slažite jednu do druge, a dok ocat djeluje, operite sanitarije.



Čišćenje pećnice i hladnjaka

Kada je kuhinja u pitanju, mnogima je najgore oprati pećnicu. Možete učiniti to pomoću tople vode i sode birkarbone, a dodajte i malo octa. Druga opcija je da kupite sredstva isključivo za čišćenje pećnice. Možete čak ostaviti da djeluje neko vrijeme, a do tada stignete prebrisati radne površine. Uz pećnicu, najveći je posao očistiti hladnjak. Izvadite sve rešetke i posude, a operite ih u kadi ako su prevelike. Unutrašnjost prebrišite toplom vodom i octom. Za neugodne mirise u hladnjak stavite malo mljevene kave ili prašak za pecivo i neka stoji koji dan.

Brisanje prašine i usisavanje

Kada sve to očistite, obrišite prašinu na svim preostalim površinama, poput polica, te završite usisavanjem i pranjem podova.