OPREZA NIKAD DOVOLJNO

Znate li što vam dijete radi na internetu?

30.03.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Mnogi roditelji se iz dana u dan bore s pitanjem treba li i kako ograničiti korištenje interneta djetetu, koliko je vremena prihvatljivo za dijete na internetu i kako da ono bude sigurno, ali istovremeno možda nisu svjesni toga da su i sami lake mete zlih namjera

Prema istraživanju Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba i Hrabrog telefona iz 2013, preko 84 posto djece ima pametne telefone pa je ograničavanje vremena provedenog na internetu i dostupnog sadržaja roditeljima gotovo nemoguća misija.

Upravo zbog toga uloga roditelja je jako velika jer jedino pravilnom edukacijom, razgovorom i odnosom povjerenja mogu zaštititi dijete. Primjerice većina djece danas provodi svoje slobodno vrijeme na popularnoj društvenoj mreži Facebook. Prema istom istraživanju, 93 posto djece ima barem jedan profil, ali 78 posto njih nije dobilo pravila o korištenju Facebooka u obitelji

Pravila korištenja društvenih mreža za djecu, ali i roditelje

Već se više puta ponavljalo, ali nije naodmet još jednom ponoviti roditeljima koliko pažnje trebaju posvetiti tom aspektu života djece. Kao što znaju tko su im prijatelji iz razreda i zajednice, trebali bi pokazivati zanimanje, interes, pažnju, pa i brigu za ono što zanima njihovu djecu te s kime se druže online. Time se stvara odnos koji će omogućiti to da se dijete povjeri roditelju ukoliko doživi neko nasilje ili loše iskustvo na internetu i Facebooku.

'Roditelji trebaju podučavati djecu i o načinima (dozvoljene) komunikacije s vršnjacima, kako ih tome podučavaju i inače: neka razmisle, kada stavljaju neki komentar, kako bi se oni osjećali da sami dobiju takav komentar, vrijeđa li on ili ismijava ikoga. Iako internet ostavlja dojam anonimnosti, a time raste i samopouzdanje djece da se ponašaju nasilno, trebamo ih učiti da takva komunikacija nije dozvoljena, ali i da ih se lako može otkriti', rekla nam je Hana Hrpka, psihologinja i voditeljica Hrabrog telefona.

Nadalje, većina djece objavljuje na Facebooku svoje osobne podatke, kao što su pravo ime i prezime, privatne fotografije, naziv škole koju pohađaju, a neki čak i vlastitu kućnu adresu te broj mobitela. Roditelji trebaju upozoriti djecu na to da osobne podatke dijele eventualno samo sa svojim prijateljima na Facebooku i to samo s onima koje doista znaju, a ne i s prijateljima prijatelja jer ne znaju tko su oni. To je lako učiniti postavljanjem sigurnosnih postavki na Facebooku.

Sve ove važne informacije i sami roditelji trebali bi primijeniti na svojim profilima jer njihove namjere nisu loše te zaboravljaju da lako mogu postati meta onih koji ih itekako imaju. Ako primjerice objavljujete fotografiju svog djeteta koje je postiglo neki uspjeh i želite je podijeliti s prijateljima, pazite na postavke svog profila, a jednako tako nemojte ostavljati sve svoje podatke jer možete postati meta raznim profilima kradljivaca, ali i pedofila. Nažalost, svaka se fotografija može lako obraditi i biti korištena kao sredstvo ucjene te se može koristiti protiv vlasnika, a baš kao i dijete, roditelji toga također moraju biti svjesni.

Kao što se pokazalo u nedavnom slučaju otmice djevojčice u Srbiji, kriminalcima je posao olakšao otvoreni profil roditelja, a to je dokaz da opreza nikada dovoljno. Ukoliko ne znate kako, na stranici Hrabrog telefona na Facebooku postoji aplikacija koja vodi kroz taj postupak.

Žele li djeca doista biti toliko na internetu

Jedan od najupadljivijih podataka iz spomenutog istraživanja je to da 95 posto djece svoje slobodno vrijeme najviše želi provoditi u slobodnim aktivnostima, sportu i družeći se s prijateljima, a samo pet posto na internetu. Ovaj podatak trebao bi biti smjernica roditeljima da planiraju vrijeme koje će provesti sa svojom djecom, ali ih i hrabriti da se bave raznim aktivnostima te se druže s prijateljima uživo, ne preko raznih ekrana. U konačnici, 88 posto djece koristi Facebook upravo da bi bili u kontaktu sa svojim vršnjacima.

Gdje potražiti savjete i pomoć

Svako nasilje, neprimjerenu komunikaciju, objavljivanje neistina, laži, klevete i sl. te privatnih fotografija treba prijaviti kako administratoru tako i policiji. Tu je i Red Button, mrežna stranica MUP-a na kojoj se takvi sadržaji mogu prijaviti, a ukoliko ste zabrinuti zbog promjene u ponašanju svojeg djeteta, sumnjate da se djetetu nešto događa, da je žrtva ili počinitelj nasilja, možete se anonimno obratiti besplatnom Hrabrom telefonu za mame i tate na broju 0800-0800 svakim radnim danom od 9 od 20 sati. Djeca se mogu, također anonimno, obratiti na Hrabri telefon za djecu na broj 116 -111, isto svakim radnim danom od 9 od 20 sati.