VRIJEME PROMJENA

Male odluke koje mogu promijeniti život nabolje

29.12.2008 u 08:30

Bionic
Reading

Simboličan datum 1. siječnja mnogima je poticaj za donošenje odluka koje bi trebalo provoditi u godini koja dolazi. Obično je to odbacivanje nekih poroka, ostvarivanje želja i planova

Te odluke su više-manje iz godine u godinu iste. Kako biste stvarno nešto promijenili, donosimo vam popis stvari koje nije teško ispuniti, a učinit će vam život ljepšim.

Budite spontani
Kada ste posljednji put učinili nešto spontano, instinktivno i od srca. Vrijeme je da prihvatite mantru 'zašto ne?'. Spontanošću pokazujete da se ne bojite izraziti i pokazati što ste. Stoga dodajte malo zabave u svoj život. Ako vas netko pozove u zadnji tren van, ne oklijevajte, brzo se spremite i izađite s prijateljem. Ne mora sve biti prema vašem mjesečnom planu. U novoj godini budite spontaniji, opušteniji i otkačeniji.

Zamijenite CD sa svojom kćerkomili malom nećakinjom
Dajte njoj jedan svoj glazbeni CD, a vi posudite njezin. Možda će ona početi slušati Sheryl Crow, a vi možda shvatite da Rihanna može itekako podići raspoloženje.

Nasmijte svoju djecu ili nećake
Nosite šaljivi šešir. Pričajte šašavim glasom. Pretvarajte se da padate. Pravite čudne face. Za njih je zabavno, za vas oslobađajuće. Smijehom ćete očistiti misli i izliječiti se od sitnih stresova. Ne prekidajte zabavu samo zato što je vrijeme za večeru.

Okružite se bojama

Vesele i svijetle boje zidova mogu vas odmah razveseliti. Ako ne želite cijelu sobu obojiti u žuto, obojite samo jedan dio zida i osvježite prostor. Odlučite se za boje koje na vas djeluju pozitivno. Ne mora to biti samo žuta, odlučite se za narančastu, ljubičastu ili zelenu. Na kauč stavite žuti jastuk, zapalite narančastu svijeću ili nabavite keramičku zdjelu živih boja. Za vrijeme kratkih zimskih dana unijet će malo veselja u vaš dom.

Širite radost
I to činite svaki dan. Nasmijte se susjedu, dajte kompliment prijateljici, pitajte nekoga kako je i zaista poslušajte što vam ima za reći.

Zabavljajte se
Tražite i iskoristite svaku priliku koja vam donosi radost. Igrajte društvene igre s prijateljima, pretražujte smiješne internetske stranice, čitajte viceve.

Nađite novog prijatelja
Prijateljstva među odraslima sklapaju se na osnovi sličnosti, prikladnosti i lokacije. Stoga umjesto da u teretani slušate iPod započnite priču s nekim koga često tamo viđate. Ne očajavajte ako prvi pokušaji sklapanja novih prijateljstava propadnu.

Postanite kreativni
Uzmite kameru i snimite filmić, naslikajte svoju prvu sliku, fotoaparatom uhvatite trenutak. Svaki tjedan učinite nešto kreativno i osjećat ćete se ispunjeni.

Istražite svoj grad
Posjetite muzeje, kazališta, parkove. Otiđite na mjesta na kojima još niste bili i upoznajte svoj grad. Pratite događanja u gradu i otiđite na koncert, izložbu ili premijeru.

Nemojte zapostaviti prijatelje
Kada se okupite na zajedničkoj kavici, prije razlaza dogovorite idući sastanak i držite se dogovora. 

Pobijedite strah
Govorenje u javnosti, vožnja roller coasterom, upravljanje automobilom u vrijeme najveće gužve - odlučite da ćete iduće godine pokušati pobijediti jedan od svojih strahova. Dobit ćete samopouzdanje koje će se proširiti i na druga područja vašeg života.

Uzmite slobodan dan samo za sebe
S vremena na vrijeme rezervirajte dan samo za sebe. Otiđite pogledati film, uživajte u šetnji gradom, otiđite u park s knjigom koju odavno želite pročitati, ili se samo izvalite na kauč s daljinskim i omiljenim filmovima. Odredite si da ćete iduće godine imati bar sedam takvih dana, rezerviranih samo za vas.

Pojednostavite stvari i oslobodite se stresa
Napravite listu stvari koje trebate napraviti. Svaki mjesec učinite jednu od tih krupnih stvari i do kraja godine ćete ispuniti plan.