PRIZORI ZA PAMĆENJE

Zimska idila - Delnice zatrpane metar visokim snijegom

09.02.2015 u 16:10

  • +17

Delnice zatrpane snijegom

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Bionic
Reading

U Delnicama i Gorskom kotaru ponovno mećava i snijeg, kao da ga ionako nema dovoljno. Brda snijega koja su se stvorila na delničkim ulicama i trgovima, na zadovoljstvo najmlađih koji ne moraju daleko na sanjkanje, visoka su i do pet metara, a trenutačna je visina snijega 100 cm

Iako su goranske prometnice očišćene i samo rijetke još nisu prohodne, zapeti možete na svakom koraku. Osvjedočili smo se tome i u središtu Delnica gdje je automobil nasjeo na debeo sloj snijega, a nije mu pomoglo ni to što su u pomoć priskočili i susjedi s lopatama. No u Delnicama su na to i navikli pa su sanjke i skije solidno prijevozno sredstvo.

Snijegu se, očekivano, najviše raduju turistički djelatnici, jer su gosti željni skijanja i sanjkanja te čarobnih nesvakidašnjih prizora požurili u Gorski kotar. Srećom, neće se razočarati, jer sve je u punom pogonu, najviše, čini se, lopate i mobilni fotouređaji, jer svi gledaju tko će uhvatiti bolji kadar ili zgodni selfie za uspomenu. Hoće li u kadru bitii visibabe iz nove fontane koje su nikle ispod snijega u centru Delnica ili fotografija nove najmanje snježne ulice u Delnicama, sasvim je svejedno.

Zimovalište Planinski centar Petehovac nalazi se na nadmorskoj visini od 1.050 metrara i otvoreno je za skijanje, a iz njega puca pogled na Delnice, kupsku dolinu, Risnjak, pa čak i Alpe u daljini. Snijega ima napretek, a prilazna cesta koja ima malo veći uspon i dugačka je oko četiri kilometra, dobro je očišćena pa se do Petehovca zimskom opremom stiže bez problema, a provod je zagarantiran.

Ski staza odlična je za rekreativno skijanje, široka je, lagana i pregledna s vrlo solidnim kapacitetom vučnice. Osim toga, skijalište ima i ratrak, tako da se staza redovito uređuje, ugodna je i bezopasna za skijanje. Preko vikenda vučnica radi od 10 do 16 sati, radnim danom od 13,30 sati, a noćno skijanje počinje u 18 sati. Ski cirkus na Petehovcu obično se nastavlja u ugodnom i velikom restoranskom prostoru s dobrom ponudom gdje se može uživati u gurmanskim delicijama, među kojima je i nadaleko poznata torta 'tete Vesne'.

Samo tijekom prošlog vikenda u Delnicama je održan niz manifestacija, a direktorica turističke zajednice Mirela Srkoč Šenkinc napominje da Delnice imaju klizalište, poznatu sanjkašku stazu Potok gdje se održavaju sanjkaška natjecanja i vrlo je popularna među najmlađim uzrastom. Idućeg vikenda na rasporedu je još sanjkaških fešti, a u Delnice stiže popularni vlak u snijegu s djecom iz Rijeke. U bijelu idilu ovih se dana sjajno uklapaju i pokladni događaji, tako da će predstojeći dani biti dobar povod za boravak u Delnicama.

Gradski stadion idealan je za skijaško trčanje, a za idući vikend najavljuju se i novi snježni događaji i puno iznenađenja. U Delnicama postoji i zatvoreni bazen, napominje Srkoč Šenkinc, tako da se može i na kupanje nakon uživanja u zimskim radostima. Što se smještajnih kapaciteta tiče, centralno je mjesto hotel Risnjak, koji nije teško pronaći, a kad ugledate najveće brdo snijega, znajte da ste kod hotela.

Direktor hotela Željko Obradović ističe da je zimska sezona najbolja promocija kraja i hotela, a zimske posjetitelje najbolje griju dobrim jelovnikom na kojem prevladavaju lokalni specijaliteti, poput divljači ili dobre štrudle, ali i domaćom medicom te danas nezaobilaznom ponudom fitnesa i wellnessa. Hotelski restoran Goranska kuća već je nadaleko poznat, a jela poput lungića sa šumskim voćem, lugarskog rižota ili veprovog filea s domaćim njokima samo su dio bogate gastronomske ponude.

Ovih hladnih i snježnih dana dobra je zabava u Delnicama e zagarantirana, a osim u hotelu, smještaj se može pronaći i u dvadesetak apartmana i kuća za odmor te u planinarskim domovima i u obližnjem Crnom Lugu i Brodu na Kupi. Iznenadna mećava ili pokoja snježna nevolja vjerojatno nikome neće pokvariti boravak, već će prije biti zgodna anegdota za pamćenje.