'MIOMIRISI I OKUSI'

Lošinju priznanje Svjetske turističke organizacije

25.01.2015 u 21:03

Bionic
Reading

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) odabrala je projekt 'Miomirisi i okusi Lošinja', koji je razvila Turistička zajednica Malog Lošinja, kao jedan od tri najbolja turistička koncepta na svijetu, u konkurenciji s Peruom i Bečom

Ime pobjednika saznat će se 28. siječnja na Međunarodnom sajmu turizma u Madridu. Tim smo povodom, dan prije odlaska u Madrid, razgovarali s direktoricom Turističke zajednice Malog Lošinja, Đurđicom Šimičić, koja nije skrivala oduševljenje velikim priznanjem.

'Ulazak u finale, među tri najbolja turistička koncepta na svijetu, izuzetan je uspjeh i priznanje za Lošinj. Rezultat je to višegodišnjeg destinacijskog turizma, odgovornog turizma i održivog razvoja. Priznanje je činjenici da je Lošinj od 1892., kad je proglašen klimatskim lječilištem, do danas sačuvao svoje temeljne bioklimatske vrijednosti, a razvijao se i prilagođavao suvremenom turizmu. Razvoj kvalitetne infrastrukture prate i razvoj i kontrola kvalitete. Priznanje je ovo svim turističkim djelatnicima Lošinja, svima koji su dio projekta te su ga ugradili u svoj rad i svoj život jer vjeruju u njega, a upravo zato on je samoodrživ. Ovo priznanje daje nam snagu i potvrdu da je razvoj Lošinja dobro usmjeren i priznat kako od gostiju tako i od svjetskih stručnjaka', izjavila je Šimičić za tportal.


Šimičić nam objašnjava da je projekt 'Miomirisi i okusi Lošinja' temeljen na tradiciji. Naime još 1892. biolog i profesor Ambroz Haračić proučavao je njegovu specifičnu mikroklimu. Tada je Austrougarska monarhija proglasila Lošinj klimatskim lječilištem za bronhijalne bolesti.

'Lošinj je danas jednako kvalitetan: zrak i more prve kvalitete, 207 sunčanih dana godišnje. Kada ste na Lošinju, uživate u jedinstvenoj aromaterapiji na otvorenom, udišete aerosoli mora i eterična ulja biljaka. Svake godine organiziramo niz manifestacija', objašnjava nam Šimičić i dodaje kako je posebno zanimljiv Festival aromaterapije i fitoterapije.

'Surađujemo s liječnicima te smo znanstveno dokazali da se na Lošinju već nakon nekoliko dana širi kapacitet pluća. Naši wellness centri koriste prirodna eterična ulja za tretmane - ulje smilja, kadulje, lavande, mirte... Potičemo lokalnu proizvodnju, pokrenuli smo stopostotnu prirodnu liniju lošinjske kozmetike, a gosti obožavaju posjetiti Miomirisni otočni vrt', pohvalila se direktorica Turističke zajednice Malog Lošinja, grada koji zahvaljujući svom turističkom napretku svake godine bilježi porast broja noćenja.