TREND REPORT IZ VERONE

Neutralne boje i minimalizam u uređenju doma i dalje su 'in'

Bionic
Reading

Minimalizam s daškom luksuza, predimenzionirani lusteri, drvom, staklo i metal te neutralne nijanse, glavne su značajke trendova prikazanih na sajmu interijera u Veroni. Naglasak je stavljen i na ljubičastu boju koja je trenutačno hit boja u uređenju interijera, kao i na skulpturalne komode koje svoje mjesto mogu pronaći u bilo kojem dijelu doma

Dvije su jasne stilske odrednice novih trendova koji su najavljeni na sajmu namještaja u Veroni Abitare il tempo, klasika s pročišćenim, tehnološki naprednim detaljima i interpretacija modernog na retro način te suvremeni minimalizam oplemenjen bogatim materijalima. Novost je uvođenje ženskog lika u interijer, kroz slikarstvo i kiparstvo, a motivi su često integrirani u same komade namještaja. Vodeći lik je Marylin Monroe, ali i drugi ženski filmski likovi iz doba prijelaza 50-ih na šezdesete godine prošlog stoljeća, naglašavajući bogatstvo ženskih oblina i njihovu senzualnost. U doba krize i materijalnog uskraćivanja, žena i njezina putenost izrastaju u prvi plan.

Neutralne nijanse i hit ljubičasta boja

Boje su neutralne i nenametljive, crna, bijela, smeđa, ili crno-bijela kao temperamentnija verzija (karirani uzorak), a kao suprotnost se nameće ljubičasta u širokom rasponu nijansi, od svijetle pa sve do boje tamne šljive, bilo da je prisutna u detalju ili kao dominantna boja u prostoru. U luksuznijim su inačicama također prisutne zlatna, srebrna ili bakrena boja.

Od materijala dominiraju drvo, staklo, metal i tkanina, a rasvjeta je i dalje važan element u formiranju prostornih efekata. Lusteri su uglavnom predimenzionirani i apsolutno dominiraju prostorom, dok su stolne i samostojeće lampe obavezan element u prostoru. Sjenila su naglašena, ali je cijela forma skladna i nenametljiva, najčešće geometrična. LED rasvjeta integrirana je u sve vrste elemenata, od polica do karniša za zavjese, od klasičnog stila do modernog.

Minimalizam u dnevnom boravku

Osnovna je karakteristika dnevnog boravka da je čistih i jasnih linija. Klasične komode pročišćene su i pojednostavljene povlačenjem jasne asocijacije na suvremenost, dok su moderne linije obogaćene diskretnim detaljima koje im daju dojam bogatstva i vizualne težine. Sjedeće su garniture geometrične, jednobojne i neutralne u prostoru. Stolići su stilski povezani s komodama, a izvedeni su u kombinaciji od dvaju ili više materijala, niski te velikih dimenzija. U spavaćim sobama i dalje dominira uzglavlje kreveta ili zona zida iza kreveta. Uzglavlje je često tapecirano kao glatka ploha ili chesterfield uzorak.

Uz TV uređaj se uvode i elementi dnevnog boravka u obliku dodatnih polica. Pojedinačne komode u prostoru su često skulpturalnih oblika te osim funkcije postaju i izrazito ukrasni element prostora. Smještaju se u dnevne boravke, spavaće sobe ili predvorja koja su obogaćena udobnim foteljicama, ogledalima velikih i naglašenih okvira te umjetninama.

Tepisi su naglašene teksture, a krupni uzorci ili patchwork je i dalje prisutan. Zastori su nenametljivi, često s diskretnim srebrnim odsjajem i nježnim nenapadnim uzorcima - apstraktnim ili cvjetnim.

Kuhinje metalnog i retro sjaja

Kuhinje su doživjele novi preobražaj te još više postale skulpturalne, skrivajući maksimalno svoju unutrašnjost te naglašavajući monolitnost šanka ili radne plohe u koju su integrirani sudoper i štednjak. Svojom čistoćom i jednostavnošću gube asocijacije na kuhinjski prostor postajući dio stambene cjeline. Uz drvene ili lakirane površine dominira metal. Kao suprotnost minimalizmu, tu su klasične i rustikalne kuhinje s retro interpretacijama najsuvremenijih uređaja, stvarajući ugođaj domova naših baka i vraćanja u doba tehnološke i energetske neopterećenosti.

Kupaonice također nude modernu i klasičnu interpretaciju, a zajedničko im je to da umivaonik dominira u prostoru. U modernoj je izvedbi skulpturalan i samostojeći, a u klasičnoj asocira na fine komode u ulaznom prostorima u koje je integriran umivaonik.

Podne i zidne pločice se kombiniraju s umecima raznobojnog stakla koje daje dojam izuzetne finoće i bogatstva, a u parketima su prisutne intarzije i kombinacije s kamenom. U modu se ponovo vraća terazo pod, a u finijim je verzijama oplemenjen drvom. Izrazito trendovski detalj postaje i kamin te grijaća tijela koja svojim dizajnom asociraju na kamine te koriste nova ekološka goriva. Ekološka svijest predstavljena je i u proizvodima izrađenim od recikliranog drveta u kojemu spoj starog materijala i novog dizajna stvara odlične vizualne efekte.

Spoj arhitekture, dizajna, obrtništva i industrije ponovo je pokazao kako ni kriza ne može zaustaviti protok kreativne energije i poduzetništva, već pokreće nove kvalitete scenarije življenja. Umjetnost je i više nego prije integrirana sa dizajnom pokazujući komplementarnost tih svjetova te je još jedan dokaz kako krize dolaze i prolaze, a stvarne vrijednosti opstaju.




Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr