DRAGOCJENO VRIJEME

45 minuta dnevno izgubimo na putovanje na posao

18.12.2014 u 16:23

Bionic
Reading

Sto osamdeset sati potroši se na dolazak i odlazak s posla u Europi; Britanci putuju najkraće, a Belgijanci provode najviše vremena u dnevnim migracijama. Gotovo polovica putnika slaže se da bi im veliko zadovoljstvo pružila reorganizacija putovanja tijekom zime

Svaki dan milijuni ljudi u Europi se probude, ustanu iz kreveta, obuku i kreću na posao. Europljani prosječno troše nešto manje od 45 minuta putujući svaki dan na posao i s posla, što znači da provedu više od sedam punih dana putujući svake godine, pokazalo je nedavno istraživanje koje je proveo Samsung Electronics.

Kako dani postaju kraći, a zimsko vrijeme postavlja svoje uvjete, od 40 posto europskih putnika koji redovno koriste javni gradski prijevoz za dnevne obveze, gotovo polovica njih u potrazi je za inovativnim načinima kako bi ovo 'neproduktivno' vrijeme pretvorili u nešto što bi ih ispunjavalo i pomoglo im učiniti dnevne migracije zanimljivijima.

Istraživanjem koje je proveo Samsung Mobile Europe utvrdilo se da se prosječno putovanje s posla i nazad znatno razlikuje diljem Europe. Belgijanci su tako zabilježili najdulje putovanje, svakodnevno putujući 52 minute i 48 sekundi, u usporedbi s radnicima u Velikoj Britaniji koji su zabilježili najkraće dnevno putovanje od 36 minuta i 53 sekunde.

Većina putnika redovito koristi automobil (61 posto). Nešto više od deset posto ispitanika služi se biciklom kao omiljenim prijevoznim sredstvom dok 20 posto na posao odlazi pješice. Broj pješaka se u zimskim mjesecima znatno smanjuje, kako zbog lošijih vremenskih uvjeta sve više zaposlenih koristi javni gradski prijevoz. 23 posto Belgijanaca i 23 posto Talijana najviše voli putovati vlakom, a 37 posto poljskih putnika preferira autobus.

Kako bi svoje putovanje na posao i s posla učinili zanimljivijim, 64 posto Europljana uglavnom sluša glazbu, a ostali provode vrijeme promatrajući prolaznike ili kontemplira ne radeći ništa.

'S više od 150 milijuna putnika koji dnevno putuju na posao i s posla, ukupan broj dana izgubljenih na prijevoz brzo prerasta u godine izgubljenog vremena. Kada bi se zbrojio ukupan broj sati potrošenog na prijevoz, došli bismo do brojke od 13.000 godina izgubljenog vremena', rekao je Belizar Zečić, voditelj odjela telekomunikacija u hrvatskom predstavništvu Samsung Electronics.

Suvremeni putnici nisu baš bili zainteresirani za tehnologiju koja ih je trebala zabavljati za vrijeme putovanja pa samo šačica putnika, točnije dva posto njih koristi tablete, a čak se tri posto putnika služi laptopima za vrijeme 45-minutne dnevne migracije.

'Sada se, više nego dosad, putnicima nudi prilika da u potpunosti iskoriste vrijeme koje provedu putujući na posao i s posla, upotpunjujući ga zabavnim sadržajem', zaključuje Zečić.