TURISTIČKE DESTINACIJE

Plitvička jezera završila među 'skrivenim biserima'

08.12.2014 u 12:09

Bionic
Reading

Svijet je pun mjesta koja svatko želi posjetiti. Takve turističke destinacije nude dobro poznate ljepote i zanimljivosti, no po cijenu gužvi i osjećaja da ste samo jedan od tisuće posjetitelja s foto-aparatom u rukama. Umjesto da stojite u redovima pred muzejom, možda biste radije posjetili jedno od slabije poznatih mjesta na svijetu, među kojima su se našla i Plitvička jezera, savjetuje ugledni Fodor's Travel

Bez obzira na to što tražite od svog godišnjeg odmora, jedna od ovih manje poznatih turističkih destinacija trebala bi vam pružiti ono što želite. Tu je Anguilla na Karibima s prekrasnim plažama od bijelog pijeska, zatim australski otok North Stradbroke koji je kao stvoren za opuštanje uz malo pecanja, sunčanja i surfanja, te pješačenja po stazama koje vode do bilo kojeg od mnoštva tamošnjih jezera, piše Fodors.com, a prenosi The Huffington Post.

Na listi manje poznatih, ali poželjnih turističkih destinacija, našla su se i Plitvička jezera – hrvatski nacionalni park koji je dio UNESCO-ve svjetske kulturne baštine još od 1979. Posjetitelji mogu u našem prekrasnom nacionalnom parku vidjeti dvadesetak jezera, pećine i vodopade te mnoge druge prirodne ljepote koje uključuju oko 126 raznih vrsta ptica.

Kineski otok Hainan nudi prekrasne plaže, razne egzotične životinje, budistički hram te mnoge druge zanimljivosti, a tajlandski otok Koh Lipe u Andamanskom moru pravi je raj okružen koraljnim grebenima u kojima živi oko 25 posto svih tropskih riba.

Nacionalni park Hocking Hills u Ohiju također nudi niz mogućnosti poput pecanja i kampiranja, no pravi adut su prirodne ljepote koje se prostiru na gotovo tisuću hektara. Ulaz u Arktički nacionalni park nalazi se na Aljasci, a svi oni koji vole izazov hladnog vremena i avanturizam, imat će 34.000 četvornih kilometara za istraživanje.

Turski grad Şanliurfa star je više od 3.500 godina, pa će definitivno privući sve ljubitelje povijesti i arheologije. Postoji turska legenda koja tvrdi da se biblijski lik Abraham rodio u jednoj od tamošnjih pećina, a jedna od najzanimljivijih građevina je hram star više od 11.000 godina. Slovenski grad Kobarid na granici s Italijom okružen je prekrasnim planinama i zelenim dolinama, no osim prirodnih ljepota ima i arheološke zanimljivosti, te poznate restorane koji čine gastronomski krug.

Vulkani Virunge u Ruandi, njemačko odmorište Schönau Am Königsee, laguna Rangiroa u Francuskoj Polineziji, glavni grad Mongolije Ulan Bator, indonezijski Lombok te El Djem u Tunisu također su na listi ovih božanstvenih skrivenih bisera turizma.