ČISTAČI ZRAKA

Ove biljke bi svatko trebao imati u svom domu

02.12.2014 u 07:44

Bionic
Reading

Ovo su biljke koje bi svatko trebao imati u svom domu

Biljke su prirodni filteri, daju kisik i upijaju ugljični monoksid koji je štetan za nas. No, osim te primarne funkcije neke vrsta biljaka upijaju i ostale toksine zahvaljujući kojima možemo imati čišći zrak u našim stanovima.

'Biljke ispuštaju kisik i tako pomažu ukloniti kemikalije poput formaldehida, česte pare u zatvorenom prostoru koje mogu uzrokovati respiratorne i neurološke probleme pa čak i rak', rekao je za Health magazine B. C. Wolverton, znanstvenik koji je svojedobno istraživao i za NASU.

Engleski bršljan

Zimzelena biljka koja podsjeća na puzavac, a idealna je i za domove u kojima se nalaze kućni ljubimci jer upija mirise od njihovih fekalija. Nemojte je stavljati direktno na sunce i redovito je zalijevajte kako bi zemlja uvijek bila vlažna. Engleski bršljan iz zraka eliminira benzene, ugljikov monoksid, formaldehide, trikloretilene i još mnogo toga. Možete ga uzgojiti u teglicama koje se stavljaju na zid pa će ujedno biti i zgodan ukras.

Bambus-palma

I ova biljka iz zraka eliminira formaldehide, ksilene, kloroform, ugljikov monoksid i ostale štetne spojeve, a može narasti i do tri metra. Lijep je dodatak svakom prostoru, a idealna je u zimskim mjesecima jer osigurava vlagu. Voli svjetlost, ali također nije dobro da bude direktno na sunčevoj svjetlosti. Redovno je zalijevajte.

Spatifil

Ova biljka iz porodice ljiljana posebno je lijepa zbog bijelih cvjetova, a također pročišćava zrak od već spomenutih spojeva. Kako bi vršila svoju funkciju, važno je da redovno čistite listove od prašine i njegujete cvjetove.

Fikus

Postoji više vrsta ovog cvijeta, a najobičniji bio bi elastica. Ima velike zelene listove koje redovno treba brisati vlažnom krpicom, a ljeti češće zalijevati. Spada među prilagodljive biljke i može trpjeti niže temperature.

Krizantema

Iako ovo nije tehnički sobna biljka, može potrajati oko šest tjedana, a stručnjaci se slažu da je odličan pročišćivač zraka jer eliminira formaldehide, kiseline, benzene i amonijak.