ŽENAMA UVIJEK TEŽE

Šefice su češće u depresiji od svojih muških kolega

23.11.2014 u 09:13

Bionic
Reading

Žene na vodećim položajima češće pokazuju simptome depresije od svojih muških kolega, piše BBC pozivajući se na jednu američku studiju

Kod muškaraca autoritet, odnosno mogućnost da ljude zapošljavaju i daju im otkaz, smanjuje simptome depresije, kaže studija provedena na 2.800 muškaraca i žena srednjih godina.

Kada posao uključuje zapošljavanje, otkaze i utjecaj na plaće, žene imaju devet posto višu stopu pojave depresivnih simptoma od žena na nižim položajima. Istovremeno, muškarci na vodećim položajima pokazuju 10 posto manje simptoma depresije od onih koji rade manje važne poslove.

'Ove žene imaju lošije mentalno zdravlje od žena na nižim položajima', kaže voditeljica studije Tatjana Pudrovska.

Ona naglašava da se šefice moraju nositi s napetostima koje postoje s osobljem, stereotipima i predrasudama, socijalnom izolacijom te otporom i podređenih, i kolega i nadređenih.

Kada žene preuzmu muški način ponašanja, onda ih se kritizira da se ponašaju poput muškaraca, a s druge strane mišljenje je da ne smiju kao vođe pokazivati samo svoje ženske osobine.

Žene se najčešće moraju puno jače potruditi da dođu na visoke položaje od muškaraca, a i kada stignu ondje, njihovo pravo na taj status stalno se propituje.