IZDRŽLJIVE SU

Ove sobne biljke nećete tako lako ubiti

23.11.2014 u 08:42

Bionic
Reading

Želite li zelenilo u kući, a nemate vremena ili dovoljno znanja da biste se brinuli o biljkama, srećom postoje vrste koje nimalo nisu zahtjevne

Tražite li lijepu biljku koja će krasiti vaš dom i neće tražiti previše njege, botaničari Matthis Helmick i Tassy Zimmerman imaju nekoliko prijedloga koje su otkrili za iVillage

Pilea peperomioides

Poznata je i pod nazivom kineska dolar biljka te ima ovalne tamnozelene listove. Prva je na listi lako održivih biljaka koje ne traže puno pažnje, a simpatično izgledaju. Držite je na svijetlom mjestu i zalijevajte jednom tjedno.

Haworthia kaktus

Pripada porodici sulkulenta, a mesnati listovi, šiljasti na vrhu, tvore rozetu koja podsjeća na cvijet. Jednako dobro uspijeva na sjevernoj ili južnoj strani prostorije, a ljeti je možete držati na balkonu ili u vrtu. Tijekom zime budite oprezni sa zalijevanjem, a ljeti to činite malo češće.

ZZ biljka

Punim imenom Zamioculcas zamiifolia, idealna je za one koji žele biljku u svome domu, ali je zaboravljaju zalijevati jednom tjedno. Poput kaktusa, ova biljka ima svoj sustav zadržavanja vode pa joj se neće ništa dogoditi ako zaboravite na nju desetak dana.

Ficus elastica

Ovo je cvijet koji će s godinama polako, ali sigurno rasti uvis i razvijati velike listove, a vi ćete biti sretni zbog toga jer znate da mu niste posvećivali puno pažnje. Voli sunce, ali ne direktno, a zalijevajte ga jednom tjedno. Važno je da prije zalijevanja provjerite je li zemlja suha jer ne voli jako mokre uvjete.

Filodendron

Poput fikusa, bio je velik hit u sedamdesetima, a budući da je jedna od najotpornijih sobnih biljaka, opet je u modi. Može dugo preživjeti i neće joj škoditi promjena mjesta boravka. Ako naraste u visinu, može se penjati uz prozor ili joj postavite letvice uz koje će rasti da se listovi ne savijaju. Ako imate mačku ili psa u kući, budite oprezni jer za njih ove četiri biljke mogu biti toksične.

Sanseverija

Sanseverija je također poznata po svojim mesnatim listovima, ali za razliku od kaktusa Haworthia, oni mogu biti dugački do 80 cm. Više je vrsta ove biljke, ali svaka ima šare. Zaista nije zahtjevna jer može biti i direktno na suncu, ali i na nešto tamnijim mjestima, a listove koristi kao spremnike s vodom za crne dane, odnosno one kada je zaboravite zaliti. Ipak, ako je stalno držite u sjeni, izgubit će svoju ljepotu i njezine šare postat će manje vidljive.

Biberovci

Sobna biljka s različitim listovima od grubih do glatkih tekstura dolazi iz porodice Peperomia. Budući da se radi o tropskoj biljci, voli svjetlost, ali neće se previše buniti ako je privremeno na tamnijem mjestu. Dovoljno ju je zalijevati svakih sedam do devet dana.

Dracena

Ovo je jedna je od najpoznatijih i najdekorativnijih sobnih biljaka, a već je to znak da se lako uzgaja i održava. Ovoj sobnoj biljci ne odgovara direktna sunčeva svjetlost ni previše vode oko korijena jer može uzrokovati truljenje. Može narasti do 2,5 metara, a ako vam listovi počnu žutjeti i sušiti se, znači da imate presuh zrak u prostoriji. Ako je zemlja u posudi vlažna, a listovi svejedno žute, to je znak preobilnog zalijevanja.

Fittonia

Slatka sobna biljka će vam sama dati znak da je trebate zaliti jer će joj lišće odmah uvenuti. Zimi je treba umjereno zalijevati, a za vrućina nešto češće. Voli sunčevu svjetlost, a ako je stavite u tamu, listovi će joj izgubiti boju.