TKO ZNA - ZNA

Savršeni trikovi za brzo i efikasno čišćenje doma

24.03.2015 u 10:17

Bionic
Reading

Kućanski poslovi sigurno su jedni od najdosadnijih zadataka koje moramo obavljati, a s druge strane nema ljepšeg osjećaja nego kada uživamo u čistom domu. Da biste imali više vremena za uživanje te brže i efikasno čistili, probajte iskoristiti neke od ovih trikova

Čišćenje prašine

Većina nas briše prašinu krpama, ali stručnjaci kažu da su najbolja opcija pomagala kao što je 'praško' na držaču. Njime ćete lakše i brže doći do teže dostupnih mjesta poput visokih polica, okvira ili ispod kreveta. Iako on ne može pomoći u slučaju većih količina prašine, idealan je za brzo čišćenje kada ste u žurbi.

Održavanje aparata i površina od čelika

Bilo koji kućanski aparat od nehrđajućeg čelika lijepo se sjaji, ali na takvom materijalu lako ostaju otisci prstiju i stvaraju se mrlje. Za čišćenje i prevenciju mrlja na takvim površinama, ali i primjerice umivaonicima i sudoperima, idealno je mineralno ulje. Ono sprečava nakupljanje vode i stvaranje novih mrlja, što znači da ćete ubuduće imati manje posla s održavanjem takvih površina.

Neugodni mirisi

Ukoliko se u vašem domu puši, sigurno vas izluđuje miris nikotina koji se osjeti svaki put kada uđete u kuću. To možete riješiti octom. U malu zdjelu ulijte ocat i ostavite ga na nekom manje vidljivom mjestu. Nakon dan ili dva dana upit će sve mirise, što ćete najbolje primijetiti kada se vratite kući, a ne boraveći u prostoru.

Ponekad nismo ni svjesni toga da se neugodni mirisi šire iz odvoda u sudoperu. U njega samo izdašno usipajte sodu bikarbonu i prelijte alkoholnim octom. Smjesa će se zapjeniti, a zatim je ostavite desetak minuta da djeluje i odradi svoje. Za to vrijeme zagrijte lonac vode i kada zavre polako je ulijevajte u sudoper kako biste isprali svu nakupljenu prljavštinu u odvodu.

Jolie Kerr u Americi je poznata kao velika stručnjakinja za čišćenje i organizaciju doma, a za Huffington Post otkrila je trik s limunom. Skuhajte koru od limuna u vodi i nakon što se ohladi uspite je u raspršivač. Koru od limuna ćete ukloniti, a voda će biti povoljan osvježivač zraka u kući.

Čarobne spužve

U svim većim trgovinama možete kupiti takozvane čarobne, krute spužve, idealne za čišćenje raznih mrlja. Možete ih koristiti za brisanje tragova po zidovima, raznom namještaju ili podovima. Zaista su korisne jer nemate što pripremati, već samo krenuti s čišćenjem.

Pranje prozora

Uobičajena pogreška je prati ih za sunčanog vremena jer će se tada uslijed brzog sušenja pojaviti mrlje. Najbolje ih je oprati za oblačnog vremena i to počevši s čišćenjem okvira. Prvo ih je potrebno očetkati ili usisati kako bi se uklonile veće čestice prašine i paučine. Tek nakon toga krenite s čišćenjem prozora. Iako mnogi preporučuju čišćenje prozorskih stakala novinskim papirom, to i nije najbolje rješenje jer stvara popriličan nered, a ostaju mrlje od novinske tinte. Držite se radije krpica od mikrofibre koje će najbolje uglancati staklo.